"Страхът и надеждата" на Джулио Тремонти

Днес имаме по няколко телефона, но нямаме по няколко деца. Изглежда, че светът се е обърнал с главата надолу и екстрите на живота струват по-малко от всекидневните ни разходи. Можем да пътуваме до Лондон за 20 евро, но ежедневният ни пазар в супермаркета надхвърля 40. Това трябваше да бъде златната ера, а не с случи така. Цената на живота се покачва: от хляба до сметките за консумативи; ипотеките изяждат бюджетите на семействата; намаляват природните ресурси на планетата; сигналите, които идват от света, не са сигнали за мир. От доста време Джулио Тремонти анализира и обобщава случващото се в общественото пространство: глобализацията, толкова гръмко отпразнувана, има своята тъмна страна, съставена от безработица и ниски заплати, от финансова криза и от риск за екологичния баланс на планетата, от опасни международни напрежения. А що се отнася до Европа, в която живеем, тя преживява двоен срив: намаляване както на ръста на раждаемостта, така и на стойностите на икономическите показатели.
Чрез парлив и убедителен анализ Тремонти ни разкрива причините за настоящото състояние – фалшивите действия на политиката, безскрупулната динамика на международните финанси гарнират глобалната криза, чиито епизоди гледаме ежедневно по новините. От друга страна, той търси да посочи възможния път за преодоляването на този момент, за да можем да победим страха и да си върнем надеждата. Дървото на надеждата не може да расте само на полето на икономиката. Благодатната почва за неговото развитие е по-скоро върху това на морала и принципите. Става дума за реконструкция на европейската политика, като започнем със седемте ключови думи: ценности, семейство, държавни органи, ред, отговорност, федерализъм. Трябва да се завърнем към тях чрез корените на европейската ни идентичност.
Това е много повече от един обикновен апел за протекционизъм и консерватизъм. Тази книга е наръчник за създаването на „крепостта Европа“ срещу атаката на Азия и срещу бурята, донесена от глобализацията, която става все по-застрашителна.

За Джулио Тремонти:

Той е юрист по образование, не говори и дума английски, обича да овкусява с латински фрази доста книжния си изказ. В последните няколко години най-големият му успех е, че не предприе нищо драстично. Въпреки това финансовият министър на Италия Джулио Тремонти е признат от останалите си европейски колеги и представителите на големите международни банки за финансов гений. Неговата инертност и непоклатимостта му да не се харчат повече пари от необходимото успя да спре засега Италия да не пропадне в пропастта.
Страната с най-големия вътрешен дълг (цели 115.8% от БВП – с два пункта повече от гръцкия) не последва примера на Атина, защото бюджетният дефицит на Рим никога не надмина 5.3% благодарение именно на спестовността на Тремонти и нежеланието му да се заеме с изготвянето на мащабни стимулиращи пакети за икономиката по подобие на останалите големи държави в ЕС.
Той беше критикуван близо две години както от опозицията и Брюксел, така и от останалите министри в кабинета, че не предприема никакви мерки и че единственото, към което се стреми, е да няма резки бюджетни промени. Сега обаче дори и най-върлите му противници започнаха да признават, че подходът на бездействие, избран от нямащия икономическо образование Тремонти, на практика се е оказал финансово гениален.
Дотолкова, че идеята, появила се миналото лято – Тремонти да оглави еврозоната след Жан Клод Юнкер, вече не звучи толкова еретично, колкото тогава, макар и все още да е далеч от постижимото. Все по-често в медиите се подхвърля и възможността 62-годишният професор по право дори да наследи премиера Силвио Берлускони.
Което от своя страна пък поражда слухове за зреещ конфликт между медийния магнат и подчинения му министър. И двете информации обаче вероятно са далече от истината, тъй като Тремонти всъщност е топлата връзка между Берлускони и лидера на националистическата „Северна лига“ Умберто Боси.
Финансовият министър се ползва със силната подкрепа на Лигата, от която пък все повече има нужда премиерът, за да удържа управлението, но и която се нуждае от Берлускони, за да е във властта. Тремонти невинаги е бил десен.
Кариерата му в политиката започва през 1987 г. като член на Италианската социалистическа партия, с чиято листа влиза в парламента през 1994 г., но само след първата му сесия преминава в партията на Берлускони „Форца Италия“.

ИК "Сиела"

Корична цена: 12 лева

Сподели в: