"Страстите и бесовете български" от Ангел Грънчаров

За книгата:
"Страстите и бесовете български – кратка психологическа история на съвременна България" е най-новата книга на Ангел Грънчаров, познат вече като автор на книги в областта на философията, психологията и политиката.

Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена. До достойнството се стига само чрез решителна всекидневна битка със собственото малодушие…

За автора:
Ангел Грънчаров е български философ и психолог. Завършва философия в университета в Санкт Петербург, Русия, през 1983 г. Работил е в ПУ „П. Хилендарски", а от 1994 година е ръководител на частен Център за развитие на личността, който се занимава с теоретични и с практически ориентирани изследвания, свързани с познанието и усъвършенстването на човека и на човешките общности. Негови научни и публицистични статии са публикувани в най-различни списания и вестници у нас и в чужбина.

Корична цена: 12 лв.

* * *
Интервю с Ангел Грънчаров за Kafene.bg прочетете тук

Прочетете за друга българска книга – "Какавида"

Сподели в: