Странна случка с книга от "Читалнята"

От януари съм читател в „Читалнята". Имат подбрани издания, съвременни книги, българска и чужда литература, поезия, проза, сборници. Намира се в стъкления купол пред „Народния театър Ив. Вазов”, работи до 20:00ч., включително събота и неделя.

Последно заех книги в началото на юни тази година, без да подозирам, че с една от тях ще ми се случи нещо мистериозно. Взех „Странна случка с куче през нощта” от Марк Хадън, изд. „Унискорп”, 2017 и започнах вкъщи да я чета. Обикновено чета вечер, преди заспиване. Бях стигнала към средата, когато отгърнах поредната страница и видях сгъната на две бележка от ученическа тетрадка. Отворих я – беше мнение на предишния читател на книгата, изписан с красив равен почерк, явно женски. Завършваше без име, само с датата 21.02.17 г.

Зарадвах се и се въодушевих, все едно бях намерила писмо в бутилка в морето. Вместо да напише отзив в "Какво четеш?" или в профила си във фейсбук, тази девойка беше решила да остави посланието си директно между страниците на романа. По почерка, стила и езика на написаното, предполагам, че става дума за момиче около 9-12-ти клас, което безспорно обича да чете и явно е новатор.

Благодаря ти, скъпи читателю! Приемам щафетата. Връщам бележката ти в книгата, като прибавям и мое послание съм следващия, който ще я отвори. А може би това ще се превърне в традиция: читатели разговарят с тайни бележки, които крият в книгите.

Ето какво пишеше на бележката:
„В този роман се разкрива загадката на едно убийство”. Така започва една от първите глави на тази книга и аз много се надявах да ми хареса. Романът съдържа много оригинални идеи, но Кристофър… той беше невъзможен. Опитах се да го разбера, но с времето съчувствието ми беше насочено единствено и само към баща му.
Тази книга за съжаление не ме трогна, но се надявам вие да изпитате емоции за двама."

Прочетете още:

Как избираме книги за четене?

Разни мисли за книгите и четенето

Сподели в: