"Сто ярда" – 6 новели от Емир Кустурица

 „Сто яда” е сборник с 6 новели на най-талантливия „балкански хулиган” – Емир Кустурица (издателство „Колибри“, превод: Ася Тихинова-Йованович, 224 стр., цена: 15 лв.). Текстовете възкресяват магическата атмосфера на прочутите филми „Спомняш ли си Доли Бел“, „Баща в командировка“, „Черна котка, бял котарак“.

Тази книга е метафора на израстването, размишление за сблъсъка с жестокия свят на възрастните, за мига на съзряването, в който съвсем неочаквано детският свят се превръща в спомен. Съчетанието на черен хумор и светла балканска тъга разкрива експлозивната фантазия на автора, умението му да разказва с чувствителността на филмов творец.

 Емир Кустурица е личност, която не се побира в безукорни определения. Стихийният талант на родения в Сараево режисьор намира оригинален, сгъстен израз във филми като „Ъндърграунд”, „Черна котка, бял котарак”, „Баща в командировка” и „Аризонска мечта”, отличавани на най-престижните кинофоруми в света. След трогателната изповед „Смъртта е непотвърден слух” издателство „Колибри” предлага на публиката нова възможност да надникне в душата на Кустурица, този път през неговата художествена проза.

Прочетете още:
Смъртта е непотвърден слух“ – автобиографията на Емир Костурица – от поредицата „Амаркорд“ на „Колибри“.

Сподели в: