Столичният куклен театър завършва театралния сезон с международно турне

Трупата на Столичен куклен театър (СКТ) завършва театралния сезон с международно турне. В град Парма, Италия театърът ще вземе участие в първото издание на „Международния фестивал на Буратините” 1-4 юли 2010 година .

Фестивалът се организира от Общината на град Парма, Музеят на буратините – наричан още „Замъкът на буратините” в града и Фондация Solares delle Arti . Амбициите на организаторите са да направят голям европейски фестивал на кукленото изкуство и на всяко негово издание да има акцент върху някоя от страните участнички. 

В наша чест в първото издание на фестивала акцентът е върху България – на трупата на Столичен Куклен Театър. „История за чайка и банда котараци” /по Л. Сепулведа, режисьор – Катя Петрова/ ,” Пинокио – забранено за деца” /от Ина Божидарова по Карло Колоди, реж. – Веселка Кунчева/ и „Голямото кихотене” / от Мария Станкова, реж. – Веселка Кунчева/ са спектаклите, с които СКТ ще се представи на форума. В спектаклите участват актьорите на СКТ: Мая Бежанска, Мариета Петрова, Румен Угрински, Станимир Гъмов, Румен Гаванозов и Марий Росен /гост/.

Театърът на Буратините – или Петрушките, както са известни у нас, е с доста развита традиция в Италия. Името Буратини идва още от времената на комедия дел Арте и се свързва с героя Буратино на Толстой.
В първото издание на фестивала ще участват трупи от Франция, Испания, България, Германия, Италия, Унгария и др.

Артистичен Директор на Фестивала е Ремо Мелони, който притежава най-богатата колекция с материали от историята на кукленото изкуство в Италия. Той е преподавател в театралното училище в Милано, основано от Джорджо Стрелер. Трупата на СКТ заминава със съдействието на Таня Карбова – актриса и президент на Асоциацията на българите в Ломбардия.

От Италия трупата ще отпътува за Черна гора, където за пореден път ще вземе участие на Международния фестивал на театрите за деца в гр. Котор. Там ще бъде представен спектакълът „История за чайка и банда котараци”.

Сподели в: