Столична библиотека представи най-старата си и ценна книга на “Дните на София в Москва”

Столична библиотека взе достойно участие на “Дните на София в Москва”. Културната изява се проведе в руската столица като част от честването на Годината на България в Русия – 2009-та.

Още на първия ден на форума Столична библиотека се представи с презентация на фототипно издание на книгата на Мавро Орбини “Славянските царства”. Тя е най-старата и ценна книга в колекцията от редки и ценни издания на библиотеката. Издадена е през 1601 г. в град Пезаро, Италия. На нея се позовава Паисий Хилендарски за написването на “История славянобългарска”.

Презентацията в библиотека “Тургенев” направиха директорът на ОКИ Столична библиотека Михаил Белчев и зам. директора Спаска Тарандова. Участваха представители на Столична община в лицето на Малина Едрева, както и на съорганизатора на презентацията – издателство “Дамян Яков”. В презентацията се включиха и домакините – директора на библиотека “Тургенев” Татяна Коробкина, зам. ръководителя на департамента по култура към правителството на Москва – Анна Попова и Александър Юревич – завеждащ Научно-изследователския отдел за редки книги на Руската държавна библиотека.
Читателите могат да се запознаят с фототипното издание на историческата книгата в Столична библиотека.

Сподели в: