Столичната библиотека навърши 87 години

Столичната библиотека празнува на 4 ноември с Ден на отворените врати и тържество от 17:00 ч. в Мраморното фоайе

Тържеството по повод годишнината, на което ще присъства г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на СО, ще се състои на 4 ноември 2015 г. от 17:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека. На него ще бъде представени картини от известни художници от колекциите на Столична библиотека, между които: Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др., документална изложба за нейната история, книгата ,,Адрес: Столична библиотека”, а по традиция денят на рождението й ще бъде ден на отворените врати.

Ще бъде представен и новият състав на Обществения съвет, сред който са: Петър Стоянов –  президент на Р България /1997-2002 г./,  Снежана  Тодорова – председател на СБЖ,  Горан Благоев – журналист,  проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов – поет,  Захари Карабашлиев – белетрист и др.

* * *

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес Столична библиотека е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания и близо 400 хил. посещения годишно. Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето.
Уникална и изключително ценна е личната колекция от 2055 книги на Константин Стоилов, министър председател на България (1894-1899 г.), дарена на библиотеката от неговите наследници.

Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели.

През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създаде се мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+.

По-известни личности, работили в Столична библиотека, са: Орлин Василев, Младен Исаев, Георг Краев, Ивайло Петров, Михаил Белчев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Иванка Димитрова – актриса, Росица Кирилова – естрадна певица, Иван Кутузов – карикатурист.

Сподели в: