Столичен Куклен Театър спечели награда за оригинална музика към сценични произведения

На 21 юни от 12.00 часа в салона на Столичен Куклен Театър, ул. "Ген. Гурко" 14, Фондация "Маестро Димитър Вълчев" ще връчи ежегодната си награда за оригинална музика към сценични произведения – "Маестро Димитър Вълчев". Награден е композиторът Мишо Шишков за авторската му музика към премиерния спектакъл на Столичен Куклен Театър – "Питър Пан", постановка на проф. Боньо Лунгов.

Всеки театрален сезон специализирано експертно жури посещава премиерните спектакли с оригинална музика от български композитор. В края на сезона се извършва номинация и се гласува наградата. Настоящата награда се излъчи от жури в състав: композиторите Тончо Русев и Божидар Петков, актрисата Татяна Лолова, театроведката проф. Кристина Тошева, музиковедката д-р Румяна Каракостова и членове на семейството на Маестро Д. Вълчев – проф. Пенчо Венков и проф. Лили Вълчева (председател на фондацията).

Наградата се състои от специална грамота, юбилеен диск на Маестро Вълчев "Една българска роза", мемоарната му книга "Другата струна", книгата "Маестрото: Димитър Вълчев за себе си и другите за него", както и 1000 лв. Това е единадесетото поредно награждаване.

Маестро Димитър Вълчев
(1929 – 1995) завършва специалност пиано в изпълнителския отдел и Факултет по композиция и дирижиране в Музикалната Академия, гр. София. Работи повече от 30 години в Държавния Сатиричен Театър като музикален ръководител и диригент. Автор е на естрадните песни "Една българска роза", "Делфините" и музика към филмите "Бялата стая" и "Най-добрият човек, който познавам" и музикално-сценични произведения – "Зех тъ Радке", "Време за любов" и много други.

Фондацията "Маестро Димитър Вълчев" е учредена през 1998 г. за популяризиране  и насърчаване на българските композитори да създават оригинална музика към сценични произведения без ограничения на жанровете и видовете продукция, както и за разпространение чрез различни форми на творчеството на известният български композитор. Фондацията е създадена с идеална цел и всички членове на журито участват абсолютно безвъзмездно, с чисти сърца, с обич и уважение към техния колега и приятел Димитър Вълчев.

Сподели в: