Стихосбирката на Пламен Асенов "Зодиак на смъртта" ще бъде представена в Пловдив

Стихосбирката на Пламен Асенов "Зодиак на смъртта" ще бъде представена на 24 ноември от 18.30 часа в културен център "Тракарт" В Пловдив.

"Зодиак на смъртта“ е писана тринадесет години (1989–2002). Въпреки този дълъг период обаче и въпреки че в нея се преплитат стилистични нюанси от твърде различни поетични традиции – от древен Шумер и Египет, през японското хайку, до модернизма на ХХ век – тя запазва силното си поетическо единство, като се концентрира върху темата за смъртта по необичаен, поне за българската поезия, начин. В заглавния цикъл "Зодиак на смъртта“ основният въпрос е "Как умираме?“. Но тук, а и в стиховете от другите три цикъла – "Цветове и природи“, "Градове“ и "Митография II“, зад технологията на смъртта се провиждат още по-важните въпроси: Защо умираме? Как живеем? Откъде намираме сили да устоим?

Ключова тема в това поетическо изследване на смъртта е любовта – не само в отношенията мъж – жена, но и любовта към света наоколо, към дребните неща, които, бидейки постоянно пред очите ни, често не забелязваме. Любовта към това, което човек е и което човек прави.

Книгата е наситена с митологична образност, но срещата й с модерното съзнание, което не просто вижда абсурдите, а живее с тях или въпреки тях, изостря сетивата на читателя за нов поглед към стария начин, по който душата съществува.
    
Пламен Асенов e роден през 1958 година в Пловдив. Завършил е гимназия в родния си град и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1981 до 1991 година работи като журналист в различни вестници. От началото на 1991-а до края на 2005 година е кореспондент на Българската редакция на ВВС. След 2005 година, когато Българската редакция е закрита, като журналист на свободна практика пише анализи за някои издания и е политически коментатор за България на радио SBS – Мелбърн, Австралия.

От началото на 2006 година започва да работи и като сценарист на документални филми. Заедно с режисьора Дамян Серкеджиев е автор на поредицата от 25 документални филма "Лица от България“, излъчена по БНТ през 2006/2007 г.

Пламен Асенов е автор на три театрални пиеси, няколко книги с разкази и три книги поезия. Първата от тях  – "Стихотворения“, е издадена в Париж през 1989 г. от българското емигрантско издателство L`Avenir“ (Бъдеще). "Стихотворения“ има второ, българско издание – Пловдив, 1991 година, самостоятелно издание на тогавашното пловдивско списание „Тракия“. През май 2007 година се появява "Цвета и Търла-Мърла“, първа част от детската поредица "Светът на Цвета“, издателство "Жираф“, Пловдив.

Сподели в: