Стефка Реджилъс: Епигенетиката казва, че можем да сме здрави, независимо от гените ни

Стефка Реджилъс беше лектор на фестивала "София вег фест", състоял се на 3 и 4 октомври. Нейната лекция беше по темата „Аюрведа за жени или как балансът в живота ни зависи от нашите хормони”. Тя е редактор на книгата "Баланс на хормоните, баланс в живота" от д-р Клаудия Уелч (издателство "Кибеа"), инструктор по йога и аюрведичен консултант, и често изнася лекции в тези области. Ето какво сподели още тя за Аюрведа и простичките правила за здраве.

Кои са основните принципи на Аюрведа?

Всеки от нас се ражда с индивидуален психо-емоционално-физиологически профил. Човешкият организъм е микрокосмос в макрокосмоса на природата и подлежи на всичките нейни закони. Можем да поддържаме хармония в здравето си като опознаем личните си особености и съблюдаваме подходящ лично за нас начин на живот, хранене, съобразяване със сезонитe и  т.н.

Приложими ли са те в днешния ни, предимно градски, динамичен начин на живот

Не само че са приложими, но и все по-наложително става да си помагаме в ежедневието, за да не ставаме жертва на влиянието на стреса. Аюрведа ни дава ценни препоръки в това отношение – например спазването на дневен режим, почиващ върху хранене, сън, самомасаж, дихателни практики, йога… Когато човек спазва подобен режим, е по-лесно да се справя с предизвикателствата особено на градския живот от позиция на самообладание и обмислено реагиране, а по този начин и нервната система ще бъде защитена от прекалено много секретиране на кортизол.

Кои бяха бяха акцентите във вашата лекция на "София вег фест"?

Да разберем значението на хормоните в нашия организъм и как те се повлияват от начина ни на живот и ценностната ни система, и в крайна сметка как да си върнем баланса в живота и да постигнем също и хормонален баланс. Повече по темата можете да прочете в книгата "Баланс на хормоните, баланс в живота" от д-р Клаудия Уелч, която не е само за жените в предменопауза и менопауза, но преди всичко за младите момичета, за младите жени, които могат да научат как да се приготвят за този етап в живота си и защо изкуствените хормони, например тези, приемани с противозачатъчните таблетки или спиралите против забременяване, вредят на организма ни.

Споделете от вашата практика – успявате ли да запалите слушателите си по философията на аюрведа за краткото време на един семинар/лекция?

Бих казала да – това, което съм научила от Аюрведа е всъщност част от всички ни. "Аюрведа" означава наука за живота. За мен тя също значи истината за самия себе си. Имала съм доста слушатели, на които дори една кратка лекция е била достатъчна, да отключи все по-дълбоко търсене в тази наука и философия. Така тръгнах и самата аз.

В последните пет-десет години има бум на интереса в България, а сигурно и света, към източните здравословни практики и холистичната медицина. Има ли надежда за "болния" начина на живот и мислене, в които сме се оплели, ние, западните хора?

С голям интерес следя напредъка на съвременната наука, в областите, в които тя доказва познанията на Аюрведа от древността. Примери за това са: все по-задълбоченото разбиране на човешкия микробиом; науката Епигенетика – според която ако човек има гени за определено заболяване, дали то ще се прояви зависи от начина на живот и храненето; нарастващия интерес към т.н. функционална и интегративна медицина – т.е. търсене на причината за дадено заболяване, за да се постигне пълно лечение и последваща превенция, а не само туширане на симптомите. Всичко това ме кара да мисля, че с помощта на съвременното научно разбиране на процесите в нашия организъм ще можем да се възползваме от изпитаните ефикасни и невредящи методи на източната медицина, а това неминуемо ще доведе и до "оздравяване" на начина на живот и мисленето ни в западния свят. Аз съм оптимист.

Дайте няколко простички съвета/практики за здраве според Аюрведа/и йога на читателите на Kafene.bg.

  • Обградете се с добри приятели, които ви носят положителни емоции.
  • Наблягайте на прясно приготвена храна, обядът да е основното ви ядене, а вечерята лека и рано.
  • Ходете сред природата колкото можете по-често.
  • Редовно си позволявайте поне малко време за себе си – било то чрез кратка медитация, малко йога, масаж или самомасаж, или каквото ви успокоява или презарежда.
  • Не вършете няколко неща наведнъж.
  • Лягайте си не по-късно от 22.30 ч.

Още по темата:
Лесно-трудни трикове за здраве от известни личности

Сподели в: