Стефан Щерев играе арабски шейх в новия български филм "Мисия Лондон"

Въпреки че лятото предразполага към ваканционно настроение и морски приключения, за неуморимия творец Стефан Щерев няма почивка. След края на сезона на сатиричното политическо шоу по Нова "Да разлаеш кучетата", актьорът с изразено отношение към съвременния танц и пърформънс замина за Любляна, за да финализира няколко нови проекта на Номадската танцова академия. Стефан е част от Управителния съвет на Академията, която е дългосрочна международна инициатива за развитие на съвременния танц в страните от югоизточна Европа.

В момента артистът работи активно върху организацията и селекцията на третото издание на фестивала "Антистатик", манифест срещу инерцията и своеобразно желание за себеизразяване чрез радикално движение. Щерев стои в основата на Асоциация ИнформБюро – структура, която ще работи за създаване, продуциране и промотиране на иновативни артистични проекти и събития, свързани със съвременния театър. Поради големия интерес у нас по покана на асоциацията в края на лятото международната танцова компания Ен Кнап на словенския хореограф Изток Ковач ще гостуват отново в България. Представленията на танцовата трупа се играят с огромен успех в Словения и са постоянен гост на големите европейски танцови фестивали.

Друга инициатива на ИнформБюро е авторският перформънс по идея и хореография на Стефан А. Щерев  – "Яна Маринова като Yana Marinova". Постановката е е артистично "отражение" – римейк на Veronique Doisneau на Жером Бел, изградено като цитат и коментар на вече създадено сценично произведение. Документалният пърформанс е биографичен спектакъл на балерината от Националния балет на Софийската опера Яна Маринова. Представлението дискутира институционализацията на танцьора в контекста на класическия балет.

След ролята на сърбина Горан от "Прогноза", Стефан Щерев ще влезе в образа на арабски шейх в комедийната лента "Мисия Лондон" по едноименната книга на Алек Попов. От 20 юли снимките на новия български филм се местят от английската столица у нас.

Малко след това Стефан заминава за Загреб, където ще селектира представления, които евентуално ще гостуват през април 2010 г. на фестивала "Антистатик" в София. Също така актьорът ще участва в най-големия театрален фестивал в Словения – "Експонто", със сръбския спектакъл "Nahod Simeon" ("Намерения Симеон"), режисиран от словенеца Томи Янежич и отличен преди две години с девет награди на Националния театрален фестивал "Sterijno pozorje" в Нови сад. Щерев играе главната роля в драматичната постановка със сюжет по стара сръбска легенда.

Сподели в: