Стефан Цанев е най-четеният съвременен български автор

За втора година Столична библиотека и евродепутатът Мария Габриел ще връчат наградите "Читател на годината". Церемонията по награждаването ще се проведе на 8 януари 2016 г. от 12:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Ще бъдат връчени награди в категориите:

  • читател на годината
  • виртуален читател
  • четящо семейство
  • най-редовен читател
  • специална награда на библиотекарите.

Стана ясно кои са петимата най-четени съвременни български автори за 2015, а именно:

Всяка година ще бъда връчван и почетен знак за медийно партньорство на три медии с принос за популяризиране и цялостно отразяване на дейността на Столична библиотека.

В кампанията се включиха всички регионални библиотеки в страната. Столична библиотека и ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация реализираха национална кампания „Читател на годината”.

Кампанията е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат. Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето чрез библиотеките, които имат водеща роля за повишаване на интереса към четенето.

По регламент всяка една от регионалните библиотеки, участващи в кампанията, ще излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината.

Наградата за всички победители е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

Снимка на Стефан Цанев: Ивет Лолова, архив Kafene.bg

Сподели в: