Стефан Иванов: Смехът е гениално средство за приемане на нещата от живота

Постановката "Бившата жена на моя живот", 150 пъти на сцена; фотограф: Иван-Александър Иванов
„Бившата жена на моя живот“, 150 пъти на сцена; фотограф: Иван-Александър Иванов

Очарователният Стефан Иванов е част от актьорския състав на Viva Arte Theatre – можем да го видим в редица забавни комедии, част от афиша на театралната къща, където се вихри на сцената заедно с други любими актьори на публиката като Асен Блатечки, Милена Маркова-Маца, Койна Русева, Невена Бозукова, Асен Лозанов и др.

В навечерието на най-светлия празник – Коледа, си поговорихме със Стефан за мястото на комедията в неговия живот и защо днес тя ни е толкова нужна.

Здравейте! Много се радваме, че имаме възможността да си поговорим с Вас, и то в такъв хубав предпразничен период. Ще има ли за Вас заслужена почивка или ангажиментите са още повече по празниците?

Тази година планирам да почивам по празниците. И ще мога да компенсирам семейството си, което ме видя три пъти за последния месец. И то за по един ден!

Част сте от трупата на Viva Arte и играете в редица от хубави по-хубави представления. Кое е любимото Ви?

Нямам най-любимо представление, макар да съм част от Viva Arte Theatre от около осем години. Този екип винаги ми носи удоволствие – и на работа, и извън нея.

Постановката "Бившата жена на моя живот"
Постановката „Бившата жена на моя живот“

Как смогвате с този натоварен афиш… изкуство ли е да се „превключва“ от роля в роля и как актьорите успяват всяка вечер да се превъплътят в различен персонаж?

Според мен, колкото е по-натоварено, толкова по-лесно е да поддържаш ритъм и форма. Дългите почивки не ми помагат, напротив! А за превъплъщенията… ами ние това работим все пак. Това можем и харесваме.

В много от представленията си партнирате с Асен Блатечки и Милена Маркова-Маца. Прекрасен екип сте на сцената – приятели ли сте и в живота?

С Асен Блатечки и Милена Маркова сме много близки приятели и извън работата. Дори покрай сериала, в който с Милена играхме двойка, хората са ни питали на улицата дали сме заедно и в живота!

Разкажете как минава обикновено един Ваш ден?

Никога еднакво. С тази професия няма много задължителни и еднакви битови неща. Понякога в път и представление, зависи и дали ще спим в съответния град. Понякога съм свободен цял ден и играя вечерта в София… и така!

Постановката "Лъжата"
Постановката „Лъжата“, фотограф: Игнат Дяволов

Фокус в афиша на Viva Arte е комедията – лиспва ли днес тя в нашия живот и мислите ли, че театърът успява да „пречисти“ и разтовари зрителя или в ежедневието ни това е все по-трудно?

Успява със сигурност, защото хората идват на представленията ни. После говорят с нас и питат кога пак ще могат да ни гледат… Така че – очевидно имат нужда.

Смятате ли, че най-големите истини за живота се приемат по-леко през смеха и в този ред на мисли – каква е мисията ви във Viva Arte?

Със сигурност смехът е гениално средство за приемане на нещата от живота. И понеже не всеки успява да се смее в тежки моменти, според мен смехът е богатство. Ние имаме възможността да го показваме на хората и да им представим персонажи с проблеми не по-малки от техните, но които имат тази гледна точка – на смеха. Или поне да видят собствените си проблеми от този ъгъл и – ако могат – да го използват. Ако не… поне да се посмеят.

Разкажете някой забавен гаф от сцената, който никога няма да забравите.

Ами гафове много… постоянно. Повечето само ние си ги знаем, не стигат до публиката. Но пък ни е загасвал токът по средата на представлението, неведнъж. Хората си пускат фенерчетата на телефоните и си говорим…

Забавлявате ли се на репетиции – смесва ли актьорската професия работа и удоволствие?

На репетиции се забавляваме най-много. Ако не ми носи удоволствие тази работа, щях да работя която и да е – за повече пари.

Постановката "Лъжата", фотограф: Игнат Дяволов
Постановката „Лъжата“, фотограф: Игнат Дяволов

Над какво ново работите в момента и какво да очакваме от Вас през новата година?

Току що изкарах премиера в ДТ „Адриана Будевска“, гр. Бургас. Мисля да си почина.

Какво си пожелавате за 2018-та?

За 2018-та си пожелавам работа и много здраве на семейството ми. Тривиално е, но ми е добре, когато децата ми са здрави все пак,  хаха!

Сподели в: