Стефан Василев: Красотата въздейства на всеки един от нас

Днес разговаряме със Стефан Василев – графичен и бранд дизайнер по професия и фотограф по душа. Неговата изложба Urban Saints се открива тази вечер в SOHO.

Вижте какво ни разказа Стефан за себе си, за изложбата и за страхотната кампания по издаването на фотоалбума URBAN SAINTS.

Здравейте, Стефан! Радва ни възможността да си поговорим с Вас. Поводът за срещата ни е Вашата най-нова изложба Urban Saints, която се отрива на тази вечер, 22 март, в SOHO. Как се роди идеята за нея и колко време работа се крие зад фотографиите?

Здравейте, благодаря за поканата и за интереса към работата ми. URBAN SAINTS е плод на петгодишна занимавка, която стартира дори леко на шега, но се превърна в нещо много важно за мен, лично, артистично и дори донякъде професионално. Тази серия е моят опит да покажа красотата и въздействието на интересни за мен образи, като също така опитам да привлека внимание върху красотата навсякъде около нас, тази, която обикновено приемаме за даденост. 
 
Кое вдъхновява фотографа във Вас – фокусът на тази изложба са красивите дами. Красотата ли Ви провокира?

За провокиране не мога да кажа, но вдъхновява, предизвика, зарежда, със сигурност. Смятам, че красотата въздейства на всеки един от нас, дори и да е в различна степен и с различна сила. Това, което ме вдъхновява за тези снимки може би е същото, което ме вдъхновява и в живота генерално – човешкият контакт, интеракцията и интересните и красиви моменти, които се пораждат от това. Пък и кой не би се насладил на снимки на красиви дами, това все пак е доста универсално прието като нещо прекрасно, нали?
 
Добрият фотограф е и добър психолог – какво търсите да откриете Вие под "външната" обвивка на моделите си и винаги ли успявате?

Определено е така, за мен основното ми занимание по време на снимки не е да измисля поза, да наглася нещо, а най-вече да създам атмосфера. Да предразположа човека отсреща да се отпусне, да се отвори и разкрие и да преодолеем и двамата невидимата преграда, която винаги е налице при контакт със сравнително непознат човек. Различните снимки или конкретни проекти в различна степен "проникват" под обвивката, но със сигурност въздейставщо, когато на кадъра има усещане, има разкриване, дори и ако е само загатнато. Даже като се замисля, загатването на това какво е скрито под повърхността е доста по-въздействащо от пълното разкриване, което не оставя нищо на въображението на зрителя. 
 
Как се създава контакт между модела и фотографа, така че снимката да се "получи"?

С естественост, непринуденост най-вече! В началото, когато започвах да снимам по-често и организирано, доста разглеждах и четох статии за това какво да се прави, какво да се говори или не по време на снимки, така че всички да са ОК със ситуацията и да няма напрежение и конфузни моменти. В крайна сметка обаче, за себе си поне, съм разбрал, че просто трябва да съм открит, откровен и директен, без да опитвам да заучавам фрази и ключови думи. Цялата ми настройка винаги е за забавление, нещо, което да зарежда и дори да разсмива и забавлява и мен, и хората, с които работя. Оттам нататък снимките са лесната част, те са просто уловени естествени и истински моменти, а не запаметени и готови предварително пози.
 
По професия сте графичен и бранд дизайнер – как се появи интересът към фотографията?

В бранд дизайна фотографията е доста сериозно застъпена, като например в дизайна на продукти и опаковки, което е моята специалност, понякога фотографията играе водеща роля. Всъщност дори и да няма пряка връзка, все пак и двете сфери са свързани с вузални възприятия и донякъде законите и правилата, принципите, в двата случая се припокриват. Композиция, разположението на отделни елементи, теория на цветовете, въздействие, предаване на идеи съзнателно или с подсъзнателни средства, това са все неща, които и за фотографията, и за дизайна играят изключително важна роля.
 
Как съвместявате тези на пръв поглед близки, но всъщност разминаващи се занимания – в работата си съграждате перфектна визия и имидж, а фотографията по-скоро цели да оголи, да надникне отвъд външността, колкото и красива да е, и да покаже какво прозира зад нея?

Аз лично смятам, че приликите и общите неща са повече, отколкото разминаванията – и в двете занимания основното нещо за мен е излъчването и предаването на конкретна идея. Това не винаги значи перфектна визия или нещо математичски или технически подредено и издържано. И в двете занимания целта за мен е да се предизвика интерес и да се събуди любопитството на зрителя за това, което е зад "фасадата". В единия случай е лице, форми, в другия случай – етикет, опаковка или лого. Това, което се стремя винаги да покажа, е не нещата на повърхността, а скритото и това, което кара човек да усеща и чувства нещо. Без значение дали е човек – с фотография или продукт – с дизайн.
 
Как подбрахте моделите за тази си изложба? Сред тях виждаме популярни лица…

Всяка снимка е плод на личен контакт с момичето, в повечето случаи те са мои приятели, познати, приятели на мои приятели, хора, с които съм работил или съм се запознал случайно по някакъв повод. Е, има го и случая с една оставена визитка на чистачките на един автомобил в квартала, както и много произволни покани на случайни момичета, обикновено в социалните мрежи. Контактен човек съм, за мен не е проблем да заговоря някого и да си задам въпроса, да разкажа идеята, пък оттам нататък нещата се подреждат. Понякога е забавно, друг път е леко неловко, но така е в почти всякакви ситуации, затова не смятам, че има нещо страшно в това.
 
Смятате ли, че един ден фотографията може да се превърне изцяло във Ваша професия?

От няколко месеца насам се занимавам с дизайн и фотография като фриленсър, като за момента съвместявам двете професии. Но пък човек никога не трябва да се зарича, някой ден, кой знае, може и да бъде основна професия снимането. За момента малко или много все още прохождам в областта, а за един клиент основното нещо, което търси, е гаранция и сигурност в получения продукт. Все още свиквам да изпълнявам нечия чужда идея и концепция, не съм получавал още оплаквания от недоволни клиенти, но всичко е въпрос на създаване на навик и правилни работни принципи.
 
Разкажете повече за кампанията по издаването на фотоалбума URBAN SAINTS, която тече в момента. Кога да го очакваме?

Фотоалбумът е нещо, което се върти в главата ми в някакъв вид от доста време насам, а от около година идеята започна да добива някакви конкретни измерения. Доста време мина, но най-накрая той е готов за издаване, селекцията от снимките е готова, дизайна и оформлението също. И тъй като винаги съм опитвал да се развивам и да опитвам нещата първо сам, така и с книгата съм решил да направя организацията и самия процес изцяло сам.

За целта избрах една онлайн платформа за споделено финансиране, която работи на принципа на предварителните заявки. Представям проекта си, разказвам, описвам всичко възможно най-подробно, има видео материал, текстове, макети и снимки, които показват крайния продукт и оттук нататък е в ръцете на зрителите и посетителите в сайта да преценят, дали искат да поръчат книгата. Има предварително зададена конкретна финансова цел, ако тя бъде достигната, процеса се задейства и след определен технически период за превод на пари, печат, довършителни работи, транспорт, всеки ще получи в ръцете си прекрасно издание, с твърди корици, формат А4, съдържащ 60 прекрасни фотографии. По моите предварителни сметки, ако всичко мине благополучно, май или юни всеки ще може да наслади на готовата книга.

Кампанията по финансирането ще продължи до 22 Април, като до момента събраната сума възлиза на 10% от крайната цел. Ако кампанията за книгата се окаже неуспешна, което разбира се се надявам да не се случи, и сумата не бъде събрана – всеки, подкрепил проекта, ще получи обратно възстановени 100% от направените плащания в системата. Иначе възможностите да се подкрепи проекта в сайта на INDIEGOGO са много – безвъзмездно дарение, пощенска картичка, плакат, самата книга, разбира се, както и няколко варианта за закупуване на повече от един брой, за книжарници, магазинчета, търговски обекти, които имат интерес после да я продават на свой ред. Получих две такива дарения до момента и много се радвам.
 
Какво планирате за в бъдеще, идеи за нови проекти?

Идеи и хрумки за нови проекти никога не липсват, в момента имам няколко такива, но не искам да размивам съществуващите и текущи такива, от гледна точка на енергия и отдаденост, затова за момента книгата и изложбата за URBAN SAINTS е на главен дневен ред, като цялата ми налична енергия е насочена към това да реализирам тези две неща и да предам по реален и истински начин на възможно най-много хора въздействието и заряда, които съм събрал в себе си през тези 5 години.
 
Все още сме в началото на годината – какво си пожелавате за 2017-а?

Пожелавам си нови възможности, пожелавам си вдъхновение и нови хоризонти, пожелавам си готини изненади и зареждащи моменти! Генерално, не само за 2017, а по принцип. Вдъхновение и нови възможности, останалото ще си го изработя сам!

Подробности за изложбата можете да откриете на Фейсбук страницата на проекта и на събитието.

Сподели в: