Стела Христова за махенди като мода или капан за любов

Стела Христова е специалист по традиционна индийска култура. В това интервю разговарям с нея за махенди – изкуството за рисуване с къна, а най-любознателните ще могат да се запознаят с него на Международния форум-изложение "Здраве, щастие, красота", който ще се проведе в София от 13 до 15 юни.

Представи се за читателите на Kafene.bg.

Казвам се Стела Христова, за приятелите ми Сачи. Занимавам се с традиционна индийска култура от 15 години. Опитвам се да уча и споделям с другите, това което знам и мога. Това се случва по най-разнообразни начини: чрез  университетски курс, семинари, ателиета, фестивали, базари, публикации и пр.  

Какво е махенди? Върху коя част от тялото се рисува и колко издържа?

Махенди (механди, мехнди и т.н.) е древно изкуство за декориране на тялото с естествени пигменти, предимно с къна. Зародило се е в източните култури, постепенно се пренася по целия свят. Всяка древна култура ( включително българската) има своя боди арт традиция. В Индия рисуването с къна се прилага предимно върху стъпалата и дланите. Кожата в тези области на човешкото тяло е най-наситена с кератин и съответно най-податлива на оцветяване. Ако се спазват всички „табиети“ (подготовка на пастата за нанасяне, предварително хидратиране на кожата, технология на съхнене, правилно поддържане на кожата след оцветяване и т.н.) рисунката може да се съхрани до 2 седмици.

Махенди става все по-популярно и в западната култура. Може ли да се каже, че махенди е мода?

Махенди е изкуство, което винаги е било и ще бъде на мода. Красиво, женствено, екзотично и най-вече полезно за здравето, носи радост на жените във всяка възраст. Прекрасна алтернатива на татусите, махенди дава възможност за безкрайно разнообразие и развихряне на въображението.  

Махенди само за жени ли е или може и мъже да се нарисуват?

Махенди е за всички, които не се страхуват да експериментират и са готови да превърнат тялото си в произведение на изкуството.  За мъжете препоръчвам африканския тип рисунки, които са с повече геометрични елементи. Както и всякакъв вид „трайбъл“ мотиви, по-окрупнени модели.

Има ли строги правила за формите, които се използват за махенди или всичко може да се нарисува?

Махенди е изкуство, към което трябва да се отнасяме с уважение. В него има много духовен и метафизичен смисъл. Носи благо на душата, тялото и ума. Благоприятните символи носят положително въздействие и добра карма. Аз съм привърженик както на автентичните рисунки, така и на импровизациите. Всеки е свободен да направи сам избор какво да изпише или изрисува върху тялото си.

Махенди е изкуство или терапия за душата?

И двете. Къна и маслата, с които се смесва, въздействат релаксиращо върху нервната система, освобождава от стреса, охлажда организма, действа лечебно при редица кожни заболявания, балансира хормоните, намалява болките при цикъла, лекува мигрена и какво ли още не. В мистичен план махенди увеличава привлекателността на жената, притегля любовта в живота ѝ, укрепва връзката ѝ с любимия. Не случайно ритуалът с къносването е част от сватбените ритуали в много култури. Ако жените знаеха каква неимоверна полза носи къната за тяхното здраве и вътрешен баланс, махенди  ще се превърне не просто в мода, а в необходимост.

В духа на индийската култура/философия пожелай нещо на читателиете на Кафене.бг?

Тялото ви е дар, грижете се за него. Рисувайте се с къна винаги, когато имате възможност и споделяйте това изкуство с другите. Ще направите много хора щастливи!

Сподели в: