Стартира проект ”Да направя коледен хляб” в Чикаго

Тази година децата от Български център “Знание” участват в съвместен проект на БУЦ “Знание” и Сдружение “Български Музей – Чикаго.” Той се нарича “Да направя коледен хляб” и включва разнообразни дейности. Паралелно със задължителната учебна програма, учениците от Центъра изучават и българската календарна обредност. По-конкретно, във връзка с наближаващата Коледа, децата се запознават с бъднивечерската обредност: действия, атрибути, персонажи, символика.

Така с подготовката за коледното тържество се роди и идеята за проекта “Да направя коледен хляб”.
Първият етап от този проект включва запознаването на учениците с бъднивечерската трапеза и обредните хлябове за празника. В следващия момент децата избират своя модел на хляб от сборника на Димитър Маринов “Народна вяра и религиозни народни обичаи”. След като го избират, всяко от тях рисува своя модел, като същевременно научава подробности за конкретния хляб – наименование, предназначение,  символика, годината, в която този модел е бил представен на Димитър Маринов, от кой край на България  е самият образец и други подробности.
 
В следващия етап малките художници трябва да направят и самия хляб. Това включва с готово тесто (омесено вкъщи от родителите) те да направят модела, върху който са работили до този момент и чиято рисунка са направили. “Писането” на обредните хлябове се прави във училището под ръководството на Диляна Иванова, представител на Сдружение “Български музей – Чикаго” и учител по история в Центъра. Хлябовете по-късно се изпичат в домовете на децата и донасят на тържеството на 13 декември в БУЦ “Знание” и други български училища в Чикаго. Там те ще бъдат представени пред публика, също така като част от изложбата ще присъстват и рисунките направени преди това по темата за хляба.

До този момент по проекта “Да направя коледен хляб” са изпълнени всички етапи. Децата се запознаха с Бъднивечерската обредност и със самите хлябове. След това те нарисуваха своите модели. Рисунките надминаха очакванията на екипа на Центъра и на Сдружението със своята прецизност и детска емоционалност.
Обредните  хлябове бяха изработени една седмица преди споменатото коледно тържество, както и подредени в изложба и представени  на самото  събитие на 13 декември, в присътвието на предсавителите на Агенцията за българите в чужбина, актрисата Виолета Гиндева и композитора Хайгашот Агасян, българският консул в Чикаго Иван Сотиров, много родители и гости. Повече за самото представяне на детския коледен концерт, за неговите участници от различните български училища, както и за представянето на децата, работили по този проект, ще научите от нашия следващ материал и снимки.
При евентуално намиране на средства могат да се направят гипсови отливки на детските модели, които да останат за колекцията от обредни  хлябове на Сдружение “Български музей – Чикаго”.

Сподели в: