Стартира национална изложба-конкурс “Родени независими”

Изложбата се организира по случай годишнината от обявяването на независимостта на България (22 септември 1908) и официалното признаване на независима Българска държава от Великите сили (април 1909). Съюзът на българските художници и Министерство на културата в партньорство поеха инициативата за осъществяване на конкурс и изложба с название "Родени независими". Наименованието е повлияно от текста на Манифеста на княз Фердинанд към българския народ, с който той провъзгласява България за независимо царство в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново.
За експозицията са предвидени две зали в изложбеното пространство на СБХ, ул. "Шипка" 6 за периода 20 март – 10 април 2009 г.

Съгласно конкурсния регламент жури допусна за участие в  изложбата  кураторски проекти и самостоятелно участващи български художници, без възрастово ограничение, работещи в различни области на изобразителното изкуство, с изключение на приложни изкуства и пърформанс. В петък 20 март второ селекционно жури ще раздаде три равностойни награди на стойност по 4000 лв. 
В рамките на изложбата ще видим творби послания към нас – съвременниците на тези събития, препратки и спомен за националната ни гордост и памет.

Журиране: 17 март Състав на журито: зам-министър Иван Токаджиев, Свилен Стефанов, Божидар Бояджиев, Николай Бошев, Весела Радоева, Мария Василева, Станислав Памукчиев, Румен Жеков, Альоша Кафеджийски, Стоян Цанев, Милко Божков, Любен Костов, Стефан Божков, Димитър Грозданов, Елена Панайотова, Любен Генов, Бойко Митков, Ивайло Мирчев, Емил Попгенчев. 

Определяне на големите награди: 20 март, 15 часа
Откриване на изложбата: 20 март, 18.30 часа
ул.”Шипка”6, етаж І, ІІ,  20.III.-10.IV

Сподели в: