Стартира международен Проект „На руло”

Международен Проект „На руло” – 2009 по идея на Пенка Минчева
Изложбата „На руло” има за цел да обедини няколко качества /характеристики/ на израза. Рулото е понятие от точните науки и същевременно се среща в митологията. То може да бъде материал, тема или метафора. В пространствено отношение то структурира обемите на вън и вътре или динамично ги развива в плоскост. От друга страна, рулото, като материал може да е хартия, метал, пластмаса, видео, филмова лента, тоест то е нещо, което се разгъва, търкаля или включва почти всички различни медии.

Целта на кураторите е изложбата „На руло” да може да се свие на руло, да бъде мобилна и лесна за съхранение и транспортиране, и едновременно с това да е ефектна за експониране, прожектиране или разгъване. Всяко руло в нея е индивидуално и същевременно може да участва в неделима общност.
Рулото изразява обществото, неговите илюзии, идеали и реалност. Убедени сме, че изложбата „На руло” може да изрази най-актуалните нива на съвременната култура, както и нейния генезис.
В представените проекти –  от видео до рисунка, участват масирано американски автори в лицето на Мойра Жофрьон, Арън Милър, Гуинет Къли, Хауърд МакКлеб, Крис МакГили, Лиз Стрингфилд и т.н., и още Франц Гратвол от Швейцария, Феликс Анаут от Испания, Мария Карлсларид от Сърбия; от българска страна Станислав Памукчиев, Силвия Валентино, Пенка Минчева, Миряна Михайлова, Димитър Грозданов и др.

откриване: 1 октомври  /четвъртък/  2009 г. от 18 часа
продължителност 1.Х. – 16.Х.2009
Национален изложбен център “Шипка” 6, ІІ Етаж

Сподели в: