Стартира зрелищната продукция Рим“ „

ТВ2 започва излъчването на сериала “Рим” от 09 март 2008 година. Първият сезон на „Рим” е носител на 4 награди „ЕМИ” – за костюми, прически, сценография и специални визуални ефекти за сериал, както и на две статуетки „Златен глобус” за драматичен сериал и женска роля в сериал на Поли Уокър (за ролята на Атия).

“Рим” е сага за двама обикновени римски войници и техните семейства, които стават свидетели на великите исторически събития в Рим през I век пр. Хр. Зрелищна драма за любов и предателство, господари и роби, съпрузи и съпруги, любовници. “Рим” е хроника на епичните времена, в които Републиката се разпада и Империята се заражда.

“Рим” ни отвежда в 52 г. пр. Хр., когато Гай Юлий Цезар е завършил победоносното си завоевание над Галия след 8 години война и се приготвя да се завърне в Рим. Той се отправя към дома с хиляди закалени в битките мъже, огромно количество плячка от злато и роби, и популистки намерения за радикална социална промяна.

Ужасена, аристокрацията заплашва да съди Цезар за военни престъпления веднага щом стъпи в Рим. Някога приятел и учител на Цезар, Помпей Магнус се опитва да предизвика въстание, за да запази баланса. Двама от войниците на Цезар – Луций Ворен и Титус Пуло, осуетяват плановете на Помпей и така си спечелват вечната признателност на Цезар и на цялото семейство на Юлиите, което дава на двамата войни-плебеи близък поглед над управляващата класа. Съдбите на Пуло и Ворен се преплитат с тези на Цезар, Марк Антоний, Клеопатра и малкия Октавиан – странно и непохватно дете, което чрез политическа измама и кървава сила ще стане първият император на Рим. 

“Рим” е една от най-големите копродуцентски сделки, правени някога от BBC за американски сериал, и е първият сериал-копродукция между двете мрежи. HBO се ангажира да заснеме “Рим” в Италия през пролетта на 2003 г. и подготовката започва в легендарните студия “Чинечита” в Рим, като се ползват и други снимачни площадки из цяла Италия.

„Интересното в „Рим” е, че сериалът показва чисто човешките отношения през онези години. Още по-любопитното е, че когато го гледаш разбираш, че 2000 години по-късно нещата не са се променили. Именно тази съпоставка ни провокира да го купим и да го покажем на зрителите. Искаме да видим как ще се възприеме от тях”, коментира Борислав Чучков, програмен директор на ТВ2.

Любопитно за сериала:

За “Рим” е нает международен екип от 350 души и повече от 50 местни италиански стажанти по време на продукцията.

За създаването на оригиналната продукция са работили стотици хора, в допълнение към актьорите и помощните екипи, с цел постигне максимална реалистичност, както в сценария, така и във визуалните ефекти.

„РИМ” се гордее с най-мащабния в света снимачен терен, състоящ се от 5 акрови парцели и шест звукови сцени, намиращи се в студията «Чинечита», Италия.

Това е първият англоезичен сериал, който е изцяло заснет в страна, чието население не е англоговорящо.

За сериала са създадени над 4 000 костюма, моделирани, от номинираната за „Оскар” филмова дизайнерка, Ейприл Фери. Приблизително 2 500 от тях са използвани само в първите три епизода. Около 1 250 чифта обувки и сандали са ушити в България. Всички платове, ползвани за дизайна на костюмите и обличането на декора са автентични със стила на епохата. Платовете за декорите са закупени в суров вид и са третирани и оставени да съхнат върху съответните фундаменти на терена. 250 войнишки, бойни ризници, всяка от които тежи близо 80 килограма, както и 40 кожени брони за офицерите от легиона, са изработени в Индия. Кожената изработка на костюмите на главните герои е извършена на самия снимачен терен от Аугусто Джиампаоло Граси, второ поколение занаятчия, чийто баща създава доспехите за „Клеопатра” и за филми от подобни периоди. Качеството е толкова добро, че много от костюмите дори десетилетия по-късно са все още в употреба и се наемат в целия свят за други кинопродукции. Прототипи на шлемове и други железни части от костюми са ръчно изработени от дизайнера на желязо Лука Джампаоли, а техни копия са направени в Индия. Той лично създава всички метални части за костюмите на главните герои.

За най–грандиозната сцена, в най-масовия снимачен ден, са използвани 40 коня, а 750 актьори и статисти участват в сцената с труимфа на Цезар.

Общо 9 режисьора снимат епизодите, като 6 от тях влизат в ролята и на сценаристи. 5 изпълнителни и 2 ко-изпълнителни продуцента отговарят за продукцията, а измежду актьорския състав има огромен брой британски и американски артисти.

Информацията за сериалa „Рим” е предоставена от HBO България.

Сподели в: