Старополски кралски двор музика и танци от ХVІІ и ХVІІІ в.

Дворцов балет Cracovia Danza и Дворцов камерен ансамбъл Consortium Sedinum представят –

Старополски кралски двор
(музика и танци от ХVІІ и ХVІІІ в.)

Вход с покани, които можете да получите в Полския институт
или да запазите по телефона от 29 ноември

Този концерт представя карнавалните традиции на полския двор и чрез танца запознава с атмосферата, стила и характера на тогавашните дворцови забавления. Музиката е илюстрирана с исторически танци, изпълнявани в костюми от епохата и в съответствие с хореографски решения, почерпени от старинни образци. Пантомимните сцени с елементи от характерния и италианския танц,  полските и френски танци въвеждат зрителите в света на карнавала, празнуван в кралския двор през целия януари.

Дворцовият балет Cracovia Danza е единствения в Полша професионален състав за старинни танци. Ансамбълът е основан през 1998 г. от Романа Агнел. Репертоарът му включва танци и хореография на дворцови танци – от средновековието до класицизма, които са възпроизвеждани въз основа на старинни трактати от майстори на танца, но също така  създавани от съвременни хореографи, вдъхновени от иконографията на старинните танци.
Дворцовият камерен ансамбъл Consortium Sedinum е създаден през 1999 г. в град Шчечин и е единствената професионална формация за старинна музика в Западното Поможе (района по крайбрежието на Балтийско море). В ансамбъла свирят музиканти, специализирали се в изпълнения на старинна музика на инструменти от епохата, като запазват тогавашните изпълнителски практики.
Consortium Sedinum изпълнява музика от ренесанса до класицизма на исторически инструменти. Богатия инструментариум на ансамбъла включва оригинални инструменти и копия от ренесанса, барока и класицизма – фидел, ташенгайге (джобна цигулка), барокова цигулка, любовна виола, виола да гамба, бароково виолончело, клавесин и др. Ансамбълът  сътрудничи с музиканти, свирещи на духови инструменти – бомбарда, flauto traverso, бароков обой и ударни инструменти

Сподели в: