Старозагорската опера гостува с Messa di Requiem на Доницети в НДК

По повод 160 години от смъртта на  Гаетано Доницети, на 28 март в зала 1 на НДК от 19 часа ще прозвучи MESSA  DI  REQUIEM. Специална цена на билетите – 20 лева.

След възстановяването на сградата на Старозагорската опера това е първото гостуване на Хора и оркестъра на театъра на сцената на Националния дворец на културта. Директорът на операта – Веселин Стойков, който ще изпълнява басовата партия, е поканил за диригент Вили Клаас от Белгия – бивш секретар на НАТО. Солисти още са сопраното Цветелина Малджанска, мецосопраното Даниела  Дякова и тенора Бойко Цветанов.

Mеssa di Requiem от Доницети обединява италианската църковна музикална традиция и вдъхновението от оперното лирико-драматично изкуство. Редуването на солови и хорови партии и ярката оркестрова партитура го превръщат монументален шедьовър. Композицията е  в 15 части композирана като свободна музикална интерпретация по литургичен текст, отколкото по каноните на литургията. Създаден по повод внезапната смърт на Винценцо Белини – съперник в музиката и приятел в живота на Доницети, Реквиемът е дълбоко въздействащ със своето богатство на емоции и темброви нюанси

Хорът и оркестърът на Държавната опера Стара Загора партнират на четирима от най-успешните в момента български певци.
Сопраното Цветелина Малджанска е обичано от публика име. Символичен пик в кариерата й бяха концертите с Хосе Карерас, зала 1  на  Националния дворец на културата, София, с диригент Давид Хименес, и концертът с Андреа Бочели в София, с диригент Марчело Рота.     Репертоарът й включва ролите на Лучия в “Лучия ди Ламермур”, Джилда /”Риголето”/, Сесилия /”Гуарани”/,“Реквием” от Моцарт, ролята на Лейла /”Ловци на бисери”/, Виолета /”Травиата”/, Антония /“Хофманови разкази”, Мими “Бохеми”, и др. Записвала е за американската звукозаписна компания ММО, НюЙорк. Гастролите й в чужбина включват Израел, Бразилия, САЩ, Норвегия, Полша, Испания, Франция,
  
Даниела Дякова завършва оперно пеене в Музикалната академия. През 1998 участва в майсторски клас на Лука Горла в Scuola Civica di Musica в Милано и специализира оперно пеене при Серджио Сегалини в Accademia D’Arte Lirica в Осимо, Италия. Мецосопраното награди от авторитетни певчески конкурси. В репертоара и са партиите на Амнерис от “Аида”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички” и др. От юни 2004 до днес тя съчетава кариерата си на оперна певица и с длъжността директор на Сливенският симфоничен оркестър. През миналият сезон младата певица се представя триумфално в “Норма” и “Севилският бръснар” в Teatro Margherita в Сицилия, Италия.

Бойко Цветанов
е сред най-успешните български тенори. Пътят му на интерпретатор преминава през сцените на Софийската опера и Операта в Цюрих. Признание за неговия талант са наградите му, между които и тази в Билбао през 1998. Сред най-успешните му роли са Каварадоси в „Тоска”, Калаф в „Турандот”, Манрико в „Трубадур”, Радамес в „Аида” и др. През последните години Бойко Цветанов е желан гост на оперните подиуми в Берлин, Билбао, Будапеща, Барселона, Дрезден, Единбург, Кайро, Мадрид, Мексико, Москва, Мюнхен, Париж, Прага, Сен Гален, Стокхолм, Токио, Валенсия, Виена, Висбаден, Цюрих. Партнирал е на Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Николай Гяуров, Хуан Понс, Самюел Рейми, Райна Кабаиванска, Мирела Френи, Катя Ричарели, Лео Нучи, Ренато Брузон, Гена Димитрова и.др.

Повече от 400 спектакъла и над 40 роли е пресъздал на сцената басът Веселин Стойков. Роден в Стара Загора завършва класическо пеене в НМА „П. Владигеров” в София.  Той специализира в Музикалната академия в Детмолд в Германия. Носител е на награди и отличия, между които на италианската асоциация Umbri in Bulgaria за принос към културата и развитието на двустранните връзки с Италия, както и за развитието на Европейското културно наследство, Златен медал на конкурса „Светослав Обретенов”, Голямата награда на майстoрския клас на Райна Кабаиванска 2006, както награди и отличия от конкурса I Cestelli Кьолн, Feruccio Tagliavini – Грац, „Гена Димитрова” Плевен, „Георги Зл. Черкин” София и др.

От дебюта му в ролята на Дон Базилио на сцената на Държавна Опера Стара Загора през 1995 до сега  творческия му път минава като щатен и гост-солист на сцените на Европа, Америка и Япония. Следват покани от Concertgebow Amsterdam, Софийска национална опера, Националната опера в Букурещ, за изпъленние на Бетовеновата  Девета симфония в Токио, солов рецитал в Каназава, Япония и др. От февруари 2007 година насам Веселин Стойков съчетава ангажиментите си с поста на директор на Държавна Опера Стара Загора.

Диригент на концерта на 28 март в НДК е бившият политик, лидер на социалистическата партия, вице-президент, министър на икономиката на Белгия и за главен секретар на НАТО (1994) – Вили Клаас. Той произхожда от семейство на професионален музикант и е дирижирал много симфонични оркестри в Белгия с произведенията от Бетовен, Шуберт, Григ, Дворжак, Равел, Гершуин и др. Издал е няколко компактдиска, има свой собствен квартет, с който записва албум и изпълнява композиции от Моцарт през Гершуин до незабравими джаз класици. Като пианист, Вили Клаас свири заедно с Бенда на Белгийския Кралския флот.

Сподели в: