"Стари шлагери и крем брюле" от Красимира Кубарелова

За автора:
Красимира Кубарелова е родена през 1958 г. във Варна. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” и работи за кратко като учител по руски език и литература. По-късно се ориентира към частния бизнес. В момента работи в дирекция „Морска администрация”, гр. Варна. Авторката е щастливо омъжена и има едно дете.

През март 2008г. Красимира Кубарелова изненада приятно българските читатели с първия си роман „Розов храст и сладко от смокини”. Книгата е изпълнена с оптимизъм и отговаря на много от въпросите, вълнуващи  женската аудитория. Основни в нея са темите за самотата и любовта. Красимира Кубарелова пише за нещата такива, каквито са. Тя ни кара да се замислим за това, пълноценен ли е живота ни без любов и ни връща вярата, че от самотата има изход. Той е в себеотдаването. По този път тръгва главната героиня на романа –  Карамфила, за да намери смисъла на двете ключови понятия – Живот и Любов.

За книгата
:
В „Стари шлагери и крем брюле” е представена историята на друга варненка, Калина, която се намира в сериозна житейска криза. Тя е едно 40-годишно „момиче” , което внезапно осъзнава желанието си да има свое дете, любящ съпруг, уютен дом и да върши всички неща, които върши една щастлива съпруга. Но обстоятелствата, както често се случва, не са на нейна страна.

Тя сякаш е пропуснала момента да направи важните стъпки в живота, увлечена в преследване на кариера, забавления и безперспективни любовни връзки. По всичко личи, че ще трябва да изстрада своя дял от самота и разочарование, без да знае дали това ще бъде възнаградено от съдбата. Живее на ръба на отчаянието, докато приятелките й някак нехайно се наслаждават на това, което изглежда недостъпно за нея.

Авторката е оставила героинята сама да разказва историята си, което позволява на читателя да я почувства близка още от първата страница. С много хумор и почти детска непосредственост, Калина разкрива преживяванията си. Става ни симпатична с остроумието си, със самоиронията, с която разказва за своите състояния и жизнени перипетии. А бъбривостта й и присъщият на жените интерес към детайла правят разказа жив и увлекателен.

Това е книга, с която могат да бъдат прекарани няколко забавни часа в четене. Но също така е и книга, от която всеки може да се поучи на дейно и жизнеутвърждаващо отношение към трудните моменти в живота.

Втората книга на Красимира Кубарелова отново носи заглавие с близка на жените символика и лек гастрономически привкус –  „Стари шлагери и крем брюле”.

Премиера: 13 октомври 2008 г.
Корична цена: 7 лв.
Издава: ИК Хермес

* * *

"Историята на един брак" от Андрю Шон Гриър

Сподели в: