Стари български традиции, филми и театър в програмата на Art Space 22 – 28 юни

Посланикът на Великобритания, референтът по култура и връзки с медиите на Посолството на Германия в София и културният аташе към Посолството на САЩ ще представят филмите на своите държави на започващия „София прайд Филм фест”

През седмицата от 22 – 28 юни на лятната сцена до НДК в София, ART Space ще представи стари български традиции, изкуството на театъра и пантомимата и два филмови фестивала – “Хумор от Германия?! Защо не!” и “София прайд Филм фест”.

На 22 юни от 21 часа е прожекцията на комедията на Фатих Акин “През юли”, забавна и енергична смесица от Road Movie и любовна история, която започва в Хамбург и завършва в Истанбул. Лентата е част от филм феста “Хумор от Германия?! Защо не!”, организиран от Посолството на Германия в България. Фестивалът е част от поредица събития на тема немски хумор и завършва със семейна история на баварски диалект с оптимистичното заглавие “Който умре рано е мъртъв по-дълго”. Комедията може да бъде видяна от 21 часа на 23 юни.

За силата на мимиката и жеста ще научат малчуганите в първия си урок по пантомима от Владимир Колишкин от “Театър Абсурд” в четвъртото издание на работилницата “Театър, кукловодство и пантомима”. Театралната събота ще продължи с много смях и участие на децата на сцената заедно с актьорите Анатолий Божинов и Варвара Панкова от Театрално ателие “Шило”. Постановката “Нова приказка за Червената шапчица” започва в 18:30 часа и няма да остави равнодушни нито малки, нито големи.

На Еньовден завесата от тайни за багрене с билки ще повдигне Йоана Чушкарева. Тя изучава и събира стари рецепти за натуралните багрила от дете и е съхранила чипровските традиции на шарките. Как се тъкат типичите чипровски килими и как традиционните фигури могат да зазвучават модерно ще научим от майстор Велика Чушкарева. Работилниците на сестри Чушкареви са на 24 юни от 16 часа и са подходящи за цялото семейство.

В неделната вечер от 21 часа ще бъде даден старт на нов филмов фестивал на ART Space.
Посланикът на Великобритания Джонатан Алън официално ще открие “София прайд Филм фест”. Прожекцията на премиерния за България филм на режисьора Андрю Хай „Уикенд” е от 21:30 часа. Лентата е отличена от Британските независими филмови награди и получава два приза от филмовия фестивал в Лондон.

На 25 юни зрителите ще могат да гледат "Парад" – безпощадно смешна сръбска комедия за хомофобен гангстер, който рискува живота си, за да опази група гей активисти.

"Zеnne" е второто премиерно заглавие в програмата на “София прайд Филм фест”. Турският филм на режисьорите Канер Алпер и Мехмет Бинай е създаден по действителен случай и е носител на пет награди от филмовия фестивал в Анталия, включително за операторско майсторство, дебютен филм, поддържаща мъжка роля на Еркан Авджи и поддържаща женска роля на Тилбе Саран, както и голямата награда на Асоциацията на турските филмови критици. Прожекцията е от 21 часа на 26 юни. Същата вечер зрителите ще могат да видят един изключителен късометражен филм от Австрия, чийто режисьор ще бъде специален гост на събитието.

На 27 юни Матиас Денер, ръководител на отдел Култура и връзки с медиите на Посолството на Германия, ще се срещне с публиката преди прожекцията на филма “Три”, който е в селекцията на фестивала, благодарение на подкрепата на Посолството.
Лентата на режисьора Том Тиквер получава „Лола” от Германските филмови награди през 2011, номинация за “Златен лъв” от филмовия фестивал във Венеция и номинация от Европейските филмови награди. Срещата с Матиас Денер е в 21 часа, а прожекцията на “Три” е от 21:30.

"София Прайд Филм Фест" ще бъде закрит от Ричард Дамстра, културен аташе към Посолството на САЩ, който ще представи филма “Новаци”. Комедията на режисьора Майк Милс е отличена с “Оскар” за поддържаща мъжка роля на Кристофър Плъмър. От 21:30 часа на 28 юни зрителите ще могат да се насладят на актьорската игра на Юън Макгрегър, Кристофър Плъмър, Мелани Лоран и Горан Вишнич.

Организаторите на фестивала са подготвили и множество късометражни изненади преди прожекциите на филмите в програмата.

ПРОГРАМА ART Space

22 юни, петък
“DeutschlandSpaß/Хумор от Германия?! Защо не!”
21:00 ч. Мориц Блайбтрой в “През юли” – 2000, реж. Фатих Акин, 100 мин.
Забавна и енергична смесица от Road Movie и любовна история

Еснафът от Хамбург Даниел тръгва за Истанбул на среща с красавицата Мелек. Пътят го събира с щурата продавачка на бижута Юли, която отдавна е тайно влюбена в него. Докато Юли се бори за сърцето му, Даниел е в трепетно очакване на срещата с Мелек. Но пътят през Югоизточна Европа до Истанбул – включително и през България – е дълъг и пълен с приключения и романтика. Даниел бива съблазнен и бит, ограбен и опандизен, и опитва първата си цигара с марихуана. Ала най-голямото приключение се оказва първата целувка.
вход свободен

23 юни, събота
16:30 ч. Работилница “Театър, кукловодство и пантомима” с Владимир Колишкин и Емилия Цанкова от театър “Абсурд”.
цена за участие: 5 лв.

18:30 ч. “Нова приказка за Червената шапчица” – постановка на Театрално ателие “Шило”, реж. Анатолий Божинов, участват: Анатолий Божинов и Варвара Панкова, 45 мин.

Авторски спектакъл изпълнен с хумор и комични ситуции. Актьорите преминават през множество сценични превъплъщения и са в постоянно „партньорство“ с публиката, която допълва и доразвива действието.
Представлението провокира детското въображение, а тънкият хумор забавлява както малките, така и порасналите.
цена на билетите: 5лв.
семеен билет: 13 лв.

“DeutschlandSpaß/Хумор от Германия?! Защо не!”
21:00 ч. “Който умре рано е мъртъв по-дълго” – 2006, реж. Маркус Розенмюлер, 101 мин.
Отличен с германската филмова награда “Лола” за режисура

Семейна история на баварски диалект, нещо средно между комедия и селски театър, без да са пропуснати сериозните нотки.
Един ден Франц обвинява по-малкия си брат Себастиан, че е виновен за смъртта на майка им, починала при раждането на Себастиан. Тогава Себастиан си внушава, че хората, причинили нещастие, след смърта си ще бъдат изправени пред Страшния съд и след това изпратени в Чистилището. За да не се случи това, Себастиан първо се заема със задачата да стане безсмъртен, а след това да сватоса баща им.
вход свободен

24 юни, неделя
16:00 ч. На Еньовден работилници „Как се багри с билки” и „Тайните на чипровското тъкачество” с Йоана и Велика Чушкареви
цена за участие: 7 лв.
семеен билет: 10 лв.
“София прайд Филм фест”
21:00 ч. Официално откриване на “София прайд Филм фест” от посланика на Великобритания Джонатан Алън
21:30 ч. “Уикенд” – Великобритания, 2011, реж. Андрю Хай, 93 мин.
Отличие от Британските независими филмови награди и приз от филмовия фестивал в Лондон за дебют на актьора Tом Кълън.

Една петъчна вечер, след като е бил навън с приятели, Ръсел влиза в нощен клуб с намерението за мимолетна сексуална авантюра. Там той се запознава с Глен и двамата прекарват по-голямата част от следващите 48 часа заедно. В хода на този непланиран уикенд, между тях се заражда връзка, която оставя дълбок отпечатък в душите им за цял живот.
Няма да се допускат лица под 18 години
вход свободен

25 юни, понеделник
“София прайд Филм фест”
21:00 ч. “Парад” – Сърбия-Хърватия-Македония-Словения-Черна гора, 2012, реж. Сърджан Драгоевич, 115 мин.
"Парад" е безпощадно смешна сръбска комедия за хомофобен гангстер, който рискува живота си, за да опази група гей активисти.
Радмило и Мирко са гей двойка, която се опитва да живее спокойно в Белград. Съдбата ги среща с Лимон – ветеран от войната и годеницата му Бисерка. Мирко ще организира професионално приказна сватба за Бисерка, ако Лимон се заеме с охраната на първия гей парад в Белград. Радмило и Лимон потеглят на комична мисия през бивша Югославия, за да съберат отряд от бивши врагове, воювали един срещу друг. Трагикомичен разказ за битката между два свята в съвременното следвоенно сръбско общество – хомофобско мнозинство и либерално малцинство.
вход свободен

26 юни, вторник
“София прайд Филм фест”
21:00 ч. “Zenne” – Турция, 2012, реж. Канер Алпер и Мехмет Бинай, 99 мин.
Носител на пет награди от филмовия фестивал в Анталия, включително за операторско майсторство, дебютен филм, поддържаща мъжка роля на Еркан Авджи и поддържаща женска роля на Тилбе Саран, както и голямата награда на Асоциацията на турските филмови критици.

Филм за приятелството между трима много различни мъже: Даниел, германски фотожурналист в Истанбул без особени познания за източните ценности; Кан, превзет, открито хомосекусален танцьор на ориенталски танци, разчитащ на безусловната любов и подкрепа на своето семейство; родения в дълбоко консервативно семейство Ахмет, чието желание за искрен и свободен живот води до трагичен край.
“Zenne” е създаден по истинската история на 26-годишния Ахмет Юлдиз, който през 2008 година е убит от собствения си баща, заради това, че е гей.
вход свободен

27 юни, сряда
“София прайд Филм фест”
21:00 ч. Представяне от Матиас Денер, ръководител отдел Култура и връзки с медиите на Посолството на Германия
21:30 ч. “Три” – Германия, 2010, реж. Том Тиквер, 119 мин.
Награда “Лола” за режисура от Германските филмови награди 2011, номинация за “Златен лъв” от филмовия фестивал във Венеция и номинация от Европейските филмови награди.

Хана и Симон са заедно от 20 години. Техният скучен живот, отдавна лишен от емоции и страст, се обръща с краката нагоре, когато двамата се влюбват… в един и същи мъж. Адам също няма представа, че двамата му любовници са съпрузи. Ситуацията се усложнява още повече, когато Хана забременява и между тримата вече няма тайни.
вход свободен

28 юни, четвъртък
“София прайд Филм фест”
21:00 ч. Представяне от Ричард Дамстра, културен аташе към Посолството на САЩ
21:30 ч. Юън Макгрегър, Кристофър Плъмър, Мелани Лоран и Горан Вишнич в “Новаци” – САЩ, 2010, реж. Майк Милс, 105 мин.
Отличен с “Оскар” за поддържаща мъжка роля на Кристофър Плъмър

Когато става дума за взаимоотношения, всички сме новаци.
Оливър среща непочтителната и непредсказуема Анна едва няколко месеца след смъртта на баща си Хал. Тази нова любов залива Оливър със спомени за баща му, който, след смъртта на съпругата си, с която е прекарал 45 години, се разкрива като гей мъж. Вече на 75, но преизпълнен с енергия, Хал иска да изживее всичко, което е пропуснал. Това включва нощни клубове, гей приятели и млад партньор на име Анди (Горан Вишнич). Понякога смешни, друг път затрогващи, промените, доведени от новата искреност на Хал, го сближават със сина му повече от всякога.
Едновременно дълбоко личен и универсален, „Новаци“ е вдъхновен от бащата на режисьора и сценарист Майк Милс.
вход свободен

*Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Още по темата:

Концерт на Акага, творчески работилници и много хумор на Art Space 15 – 21 юни

Фотография, анимационно кино и театър в програмата на Art Space 08 – 14 юни

Art Space 2012 започва пред НДК

Сподели в: