"Старите дни" от Дена Попова – разкази със закачлива поетичност

 На 17 декември (вторник) в чайна „Чай във фабриката“ се състоя премиерата на  книгата „Старите дни“ на Дена Попова. Десетки приятели на младата авторка бяха дошли да споделят този скъп за нея момент в навечерието на светлите Коледни и Новогодишни празници.

 Представянето започна с встъпителни думи на Гергана Младенова – ПР на издателска къща „Хермес“. Тя благодари на уважилите събитието гости и на любезните домакини за уютната атмосфера. „За ИК „Хермес“ е чест, че имахме възможността да се запознаем с разказите на Дена и впоследствие да ги издадем.“, допълни тя.

След това Дена Попова изрази радостта си от факта, че вижда толкова много усмихнати приятелски лица и благодари на издателите си от „Хермес“.

Книгата бе представена от Георги Господинов. Той отбеляза, че Дена е много интересен и обещаващ млад автор, а в прозата й има закачлива доза поетичност. Господинов не пропусна да акцентира върху интересните места и случки, описани в сборника. 

Вечерта продължи със специалното участие на актрисата Анжела Недялкова, която потопи гостите в атмосферата на „Старите дни“. Тя прочете разказите „Езерото с белите котки“ и „Ювия“(Дъжд).

В края на премиерата гостите аплодираха авторката, а тези, които бяха пропуснали да си купят книгата, побързаха да го направят, за да получат автограф от нея.

Още за книгата
"Сериозността на тази книга – полирана до блясък, с грижливо подредени думи, които с пръст не можеш да пипнеш – не е в броя на страниците ѝ. Чиста и честна работа. Не позволявай лекотата на изказа да те излъже обаче – под измамната лежерност и деликатната неизказаност се крие тиха безнадеждност, лична и чужда. И въпреки че "всички въртим колелото като луди хамстери, които не могат да се измъкнат от него", въпреки че у всеки от нас "дудне" поне "един лек тътен като от болен зъб, горе вдясно", тези разкази са колкото разстройващи, толкова и утешаващи. По същия начин, по който са утешаващи думите на Бил Мъри и за теб, макар и прошепнати само на Скарлет Йохансон в "Изгубени в превода".

Но най-хубавото в "Старите дни" са нейните герои – всеки от тях, различен и интересен, те кара да се сещаш за него внезапно, както се мотаеш, и да го мислиш с часове. Измислени или не, нищо не може да ме убеди, че живеенето им някъде там не продължава. И аз искам още за тях. Или за други като тях…

Купи си тази книга сега, докато чакаме следващата. Ако нямаш дребни, открадни я. Чувствам, че Дена Попова вече е платила за всяка дума в нея!".
Ирена Георгиева

Сподели в: