"Стара хартия за нова книга" в Хасково, София, Варна и Русе

Четири български града – Хасково, София, Варна и Русе ще бъдат домакини на екокампанията "Стара хартия за нова книга", оргазиризарана от ЕКОПАК България и книжен център "Гринуич". Адресирана е към деца от всякаква възраст и техните родители и учители. Основната й цел е да възпита у децата любов към книгата и отговорно отношение към природата, опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. 

Инициативата отново ще протече под надслов „Почисти и прочети”. Всяко дете, което доведе възрастен придружител на събитието и предаде поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. През целия ден чрез различни забавни инициативи, децата ще усвояват знания за рециклирането ̶ как да пазят природата, как да събират разделно отпадъците, и умения за създаване на предмети от отпадъци. Всички мероприятия се провеждат със съдействието на съответните общини и регионалните библиотеки.

Средствата от събраната стара хартия в четирите града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е събитие с изключителен принос за културния живот на общините и цели да развие културни и екоценности у най-малките представители на обществото. Всички активности по време на мероприятието са с обществена насоченост и са обвързани с обогатяване на знанията, екокултурата и любовта към книгата и четенето. 

Ето и календар на гостуването й по градове:

· 10 септември 2016 г. от 10:00 до 14:00 ч. в Хасково; в седмица на празниците на града.
· 11 септември 2016 г. от 10:00 до 19:00 ч. в София; като част от културния календар на столицата.
· 17 септември 2016 г. от 10.00 до 14.00 часа във Варна; в рамките на младежкия фестивал “Funcity+“ в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. 
· 18 септември 2016 г. от 10.00 до 14.00 часа в Русе.

Организатори на събитието са: Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“ и BS Films.

Вижте още:
Мариян Райков: Замисляйте се всеки път как и къде си изхвърляте отпадъците  

Сподели в: