Стара Загора ще бъде домакин на Международен кинофестивал „Златна липа“

Актрисата Мария Статулова е българската звезда, която първа ще получи почетната "Златна липа" за цялостно творчество – голямата награда на Международен кинофестивал, който започва на 1 юни в Стара Загора с подкрепата на общината и на кмета Живко Тодоров.
Тридесет филма от 14 европейски страни, между които и продукции, номинирани за "Оскар", са в афиша на фестивала "Златната липа".
По червения килим пред сградата на Държавна опера Стара Загора ще дефилират родни и европейски знаменитости в седмото изкуство. Сред тях се очаква да бъдат Любо Чаталов, Мартина Вачкова, Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Христо Мутафчиев, Димо Алексиев. Водещи са Симеон Лютаков и Ирмена Чичикова. След церемонията за откриването публиката ще гледа италианския хит "Доброто общество" с Джанкарло Джанини и Мария Грация Кучинота.
На фестивала ще има конкурсна и съпътстваща програма, както и секция, в която ще бъде представено националното ни кино. Прожекциите са в оперния театър и в Библиотеката.
Проф. Вера Найденова е председател на журито, в което са и Ласло Ковач, Дато Джанелидзе, Юрий Дачев, Алена Ивченко.
Между родните игрални филми в афиша са два с участието на Велко Кънев – "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева и "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, "Чужденецът" на Ники Илиев, "Стъклената река" на Станимир Трифонов.  Филмът за любовта на Яворов и Мина на Уляна Матева – "Тя,
мина. Мина", "Който тръгнал е сам" и "Аз съм домашен ученик" на Ралица Димитрова са част от програмата от български документални и късометражни продукции на фестивала. "Леки момичета", "Животът на другите", "Войната свърши", "Пионери" са сред избраните заглавия в съпътстващата програма, много от които имат награди на световни фестивали.
"България трябва да присъства все по-категорично върху световната карта на стойностните артфоруми. Стара Загора е древен и красив град на поети, художници, писатели, актьори. Неслучайно искаме всяка година тук да бъдат показвани някои от най-значимите творби на европейските творци", коментира режисьорката Магдалена Ралчева, директор на "Златната липа". По думите й предизвикателството е голямо и суматохата около организацията донякъде прилича на снимачния процес – неизвестност, тръпка от новото и непознатото, неизбежни страхове.

Сподели в: