Стара Загора е домакин на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”

Близо 2500 певци, инструменталисти и танцьори от всички фолклорни области на страната ще омайват многобройната публика в Стара Загора, която е домакин на Националния детски фолклорен конкурсОрфеево изворче” с международно участие, в следващите три дни.

Община Стара Загора е съорганизатор на проявата заедно с Министерството на образованието, младежта и науката и Националния музикално-фолклорен съюзОрфеево изворче”, с почетен председател Никола Гигов. „Който иска да види утрешния ден на България и как се ражда тя, да дойде през тези три дни в Стара Загора, която отвори ръце за бъдното”, обърна се той към присъстващите на откриването в залата на Драматичен театър „Гео Милев”.

От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров участниците приветства Диана Атанасова от отдел Култура”, която ги увери, че те са „непреходните човешки ценности, които ще пренесат силата и красотата на българския дух”. Тя им пожела успешно представяне до неделя, когато в 10.00 часа на сцената на ДТ ”Г. Милев” кметът Живко Тодоров ще поднесе Голямата награда на един от победителите в конкурсната програма.

Тази година рекорден брой участници от цялата страна ще се изявят в рамките на три дни, на различни сцени, в няколко категории и шест възрастови групи. Председател на 24-членното жури е проф. д-р Пламен Арабов, а всъстава му са включени хабилитирани лица от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ в Пловдив, музикални и вокални педагози, фолклористи, народни изпълнители и др.

На 24 март, събота, конкурсът продължава от 9.00 часа, като в 11.00 часа изявите ще продължат на откритата сцена на изпълнителите в паркПети октомври”.

Сподели в: