Станислав Борисов-Стъни: Музиката е огромна, много важна част от живота…

Станислав Борисов – по прякор Стъни, е музикант, роден във Варна, основател и част от рок групата „Бумеранг“

Музикалната му кариера започва да се развива активно от 20-годишна възраст, а първата си китара получава на 12. Свирил е доста години в чужбина – заедно с Кирил Русев, с когото в последствие основават и групата „Бумеранг“.  Другата  му голяма страст, след рока, е ритъм-енд-блуса (по-точно – блус рока в стила на Гери Мур, Стиви РейВон, Олман Брадърс Бенд, Гавърнмънт Мюл и Джо Бонамаса).

Какво е музиката за теб?

Това, което би трябвало да е за всеки музикант – нещо, без което не си представям живота. Начин за изразяване, забавление, бягство от реалността, а и начин доста години да се грижа за семейството си.

Какво дава тя на света?

Много. Кара ни да се чувстваме добре, в някои случаи ни кара да мислим. Прави нещата да изглеждат не толкова трудни. Представи си света без музика – само за миг. Мисля, че това дава най-ясен отговор на този въпрос.

Къде стои музиката в живота ти?

Винаги е била около мен. Баща ми е музикант и твърди,че съм почитател на ”Queen”от тригодишен, когато ми е пускал „A night at the opera“.  Майка ми също винаги е имала отношение към музиката.  Голямата ми дъщеря свири на пиано и в момента пее в квартет за народни песни. А сестра ми е певица на групата ни.

Музиката е огромна, много важна част от живота на семейството ми и винаги е била.

Какъв е твоят творчески път?  Как стана част от „Бумеранг“?

Всъщност аз съм един от създателите на тази група, заедно с барабаниста ни – Кирил Русев. Създадохме групата през 2009 година. В началото беше група за кавъри на популярни блус и рок песни. От Stevie Ray Vaughan, Gary Moore до Deep Purple, White Snake, Led Zeppelin, Rage Against The Machine, дори и Ramstein. Постепенно свиренето на кавъри започна малко да ни омръзва и решихме да работим върху собствени песни.

В момента това е приоритет на групата. Не казвам, че вече няма да свирим кавъри, но създаването на наша музика вече е на преден план.

Как се отнасят хората към авторските песни? Предпочитат ли ги пред кавърите или напротив?

Мисля, че все повече хора искат да чуят нещо различно, когато излязат вечер. Мои познати идват да ни слушат, само ако обявим предварително, че авторските ни песни ще са част от изпълнението вечерта. Разбира се, има и хора, които открито негодуват по време и след края на някои от нашите песни, но за мен по-важни са онези, които идват при нас в края на вечерта и ни питат къде и кога могат да ни слушат отново и кога да очакват издаването на албум.

Повярвай ми, има хора, на които наистина много им е омръзнало от това да слушат едни и същи песни по радиото и където и да отидат.

Истината е, че всичко е много по-простичко и лесно за музиканта, когато свири само кавъри на популярни песни, но усещането да изсвириш нещо свое пред публика, която наистина го харесва, е несравнимо.

Усещането да чуеш новата песен на някоя от местните групи, когато излезеш да се забавляваш вечер, за мен също е несравнимо.

Какво е усещането, когато си на сцена?

Хубаво. Сценичната треска, която се надявам никога да не отмине, е особено и много хубаво усещане.

Какво е да имаш рок банда във Варна?

Като навсякъде у нас – хубаво, но и много трудно. Странно е, че всеки ден се срещам с хора, които наистина имат нужда да послушат хубав рок и блус на живо, а местата, където това може да се случи, стават все по-малко. Истинска проверка за любовта ни към онова, което правим.

Съгласен ли си, че всеки град си има различна музикална култура и предпочитания?

Навсякъде има хора с вкус към хубавата рок музика, а и към музиката изобщо. Просто в някои градове те са по-малко в сравнение с онези, които се катерят по масите и щракат с пръсти.  В този смисъл, отговорът на въпроса ти е: „Да“.

Какви са плановете на групата за бъдещи изяви или твоите собствени?

На 26.11. имаме концерт във “Varna Live Club”, на който ще представим около десет наши песни. Очаква ни свирене по клубове в цялата страна, където ще изпълняваме и наши парчета. Обмисляме евентуално запис на албум. Вече имаме записана една песен, надявам се в близко бъдеще да запишем всичките. В общи линии, това е основната ни цел – създаване и свирене на собствена музика.

Събитието може да намерите тук.

Сподели в: