Срещи в сряда“ от поредицата „Пловдив чете“ „

"Срещи в сряда" е новата инициатива на пловдивската издателска къща "Жанет 45" от поредицата "Пловдив чете". Заповядайте на февруарското поетично издание на "Срещи в сряда" с авторите:

Стоян Терзиев
– "Сънят на пеперудата"
Веселина Сариева – "Ощ"

Дата и час: 27 февруари 2008 г. от 18:00 ч., вход свободен
Място: Културен център "Тракарт" – Пловдив (Подлез Археологически)

Изданието "Сънят на пеперудата" от Стоян Терзиев търси артистичния изглед благодарение на рисунките на Петър Кочевски.
За тази сбирка хайку Антон Баев казва следното: "Сред разноезичния Вавилон на днешната българска поезия се опитва да поникне още един глас – този на най-краткия пловдивски поет Стоян Терзиев. Лапидарният израз, характерен за този поет и в първата му книжка "Бяло хайку", и в "Сънят на пеперудата", обаче не е просто мода. Той е и претенция да побереш "голямата мисъл в малка реч". Това е най-старата поетическа мода."

Книгата с поезия „Ощ” на Веселина Сариева не е дума, „ощ” живее между две думи, „ощ” е състояние, начин на писане и начин на четене, не дава отговори, а самото то е отговор, който може и да не разберете, но ще почувствате и сами за себе си ще обживеете.

Една книга, в която нараняванията и надъзите са леки грешки в една игра на подлепване, изрязване, прекопиране, в която трябва да поиграем, да ги забравим.

В дебютната си стихосбирка Веселина Сариева (която също трудно може да определим между поет, концептуален автор, галерист) предлага и един нов модел на четене, онагледен в мултимедийния диск „Стая за четене на поетичния цикъл ощ”, придружаващ изданието. „Стаята” пряко свързва четенето със съвременните визуални изкуства и самата тя е пространствена миксмедия инсталация.

Мултимедийния проект към стихосбирката "Ощ" може да видите на www.osht.net

Сподели в: