Среща с фотографа Раян Макгинли и откриване на изложбата му

На 12 декември, от 19:00 ч. във Vivacom Atr Hall ще се открие изложбата на фотографа Раян Макгинли. Преди това, от 17:00 ч. ще има разговор с фотографа.Куратор е Десислава Димова. Изложбата ще продължи до 30 януари 2015 г.

Събитието е организирано от Фондация “Mусиз” и Фондация “Aмерика за България” в програата "Майстори на фотографията".

*  *  *
Раян Макгинли е известен с фантастичните си фотографии на младежки приключения сред природата, които създават съвременни архетипи на младостта и свободата. Макгинли улавя младостта като вечност, без индивидуална или колективна история, съществуваща изцяло в момента, в който изгубваме себе си в природата и в мига.

От 2005 г насам артистът прекарва всяко лято пътувайки със своя екип и с непрофесионални модели, развивайки сериите си от пътуваща фотография. Творбите на Макгинли са кинематографични не само поради ефекта, който създават, но също и заради начина си на създаване. Артистът работи почти като филмов режисьор, аранжирайки кадрите и създавайки драматични ефекти. Постановка, осветление, специални ефекти – всичко това е част от неговия креативен процес.

Работата на Макгинли днес е претърпяла голямо развитие от първите му произведения, документиращи градския живот на неговия кръг от приятели в Манхатан, до днешната му прецизна и сложна фотографска практика. Артистът все още документира реалния живот, но реалността, която улавя е представена в майсторски режисирани ситуации. Въпреки това, изкуственото конструиране на всяка сцена позволява спонтанност и непредвидимост – моделите все още притежават свобода на действие вътре в тази конструирана реалност, като въплъщават и оживяват света, сънуван от артиста.

В България Макгинли ще покаже селекция на повече от 20, предимно мащабни фотографии, по-голяма част от които са заснети през лятото на 2013 г. Няколко от тях са от по-ранни години и позволяват да се проследи определена последователност в творчеството на артиста, като в същото време създават времеви и пространствени елипси.

Друга серия от творби, представени в София се състои от черно-бели студийни портрети, в които Макгинли заменя фотографирането на необятни пространства със стриктна студийна практика, при която се заснемат хиляди образи на един и същи модел, които след това се редактират и свеждат до един единствен съществен момент. Анонимността и неестествеността на бялото пространство налагат пряка връзка между модела и камерата, резултатът от която са съкровени образи, едновременно майсторски изградени и трогателно неуверени.

Раян Макгинли живее и работи в Ню Йорк. Израсъл в Ню Джърси, той се премества в Ню Йорк през 1996 г. През 2003 г., когато е на 25 години, Раян Макгинли става най-младият фотограф, удостоен със собствена експозиция в The Whitney Museum of American Art (“The Kids Are Alright”). Работите на Макгинли присъстват в много музейни колекции, включително в колекцията на музея Гугенхайм, Ню Йорк, the Smithsonian’s National Portrait Gallery, Вашингтон и Музеят за модерно изкуство в Сан Франциско. Макгинли има монографични изложби в Кунстхале, Виена, MUSAC, Леон и MOMA PS1, Ню Йорк, както и многобройни самостоятелни изяви в галерии и музейни експозиции по света.

Сподели в: