Среща с Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито преди трите им филма в София

Една от най-ценените съвременни европейски писателки – Маргарет Мацантини и знаковият италиански режисьор Серджо Кастелито идват в София специално за първия кино-литературен фестивал CineLibri, организиран от издателстов "Колибри". Двамата творци ще открият прожекциите на трите филма, създадени въз основа на романите на писателката, както следва:

5 ноември, 19:00 ч., кино Люмиер, прожекция на интимната драма „Никой не се спасява сам”. Задкулисна информация за най-новия филм на звездната двойка ще чуете от самите му създатели. Прожекцията на „Никой не се спасява сам” у нас се случва почти паралелно със световната му премиера.

6 ноември, 17:30 ч., Дом на киното, прожекция на разтърсващата филмова притча „Да дойдеш на света”. Ще си поговорим за книгата, за прераждането й на големия екран, за работата с Пенелопе Круз и ще съберем още много информация „от извора”. Самата Пенелопе Круз признава, че ролите й в „Не мърдай” (адаптация на „Чуй ме”) и „Да дойдеш на света” са най-важните в нейната кариера.

7 ноември, 20:00 ч., кино Одеон, прожекция на киношедьовъра „Не мърдай” по романа „Чуй ме”. Дискусия, подписване на книги и още много кино-литературни вълнения, които не търпят предварителна разгласа. Филмът „Не мърдай“ (по романа „Чуй ме”) е номиниран за 30 награди, печели 10 от тях и е предмет на бурни овации както от страна на критиката, така и на широката публика.

Всички прожекции ще бъдат съпроводени от разговор с публиката и подписване на книги. Трите романа на писателката ще се предлагат с 30% отстъпка.

Билети за трите прожекции можете да закупите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg. Повече информация за филмите и книгите на Маргарет Мацантини ще намерите на www.cinelibri.com!

Маргарет Мацантини печели няколко авторитетни награди още с първите си книги. Романи като „Чуй ме“ и „Да дойдеш на света“ са увенчани с най-големите италиански литературни отличия, в т.ч. „Стрега“, „Кампиело”, „Гринцане-Кавур“ и „Рапало-Каридже“. „Никой не се спасява сам” излиза през 2011 г. и веднага печели награда „Флаяно”.

Роден през 1953 г., Серджо Кастелито е сред най-харизматичните италиански актьори, талантлив сценарист и блестящ режисьор. Режисира с неимоверен успех филмите „Не мърдай“, „Да дойдеш на света“ и „Никой не се спасява сам”, вдъхновени от произведенията на Маргарет Мацантини. Има десетки номинации и награди от престижни кинофоруми. През 2008 г. Серджо Кастелито беше поканен за член на журито на кинофестивала в Кан.

С голямата италианска писателка Маргарет Мацантини са женени от 1987 г. и имат четири деца.

Още по темата:
Дъглас Кенеди в България за прожекцията на филма "Живот назаем"
Със "Закуска в Тифани" се открива фестивалът CineLibri
Жаклин Вагенщайн: Мечтаем литературата да променя положително обществото

Сподели в: