Среща с Джейсън Скот и филмът му „BBS: The Documentary“

Чудили ли сте се какво се случва с информацията в интернет? Къде изчезват безкрайния брой сайтове и страници, които никой вече не отваря? Един от хората, които се грижат за тяхното събиране и архивиране е Джейсън Скот Сандовски, по-познат като Джейсън Скот.

Джейсън Скот е американски архивист, историк в сферата на технологиите и филмов режисьор. Известен е също така под псевдонимите Sketch, SketchCow и The Slipped Disk. Главното му занимание е архивирането на онлайн информация.

Скот е създател на сайта textfiles.com. Сайтът е архив за онлайн документи (в текстов вариант), които са антики от стария тип компютърни мрежи. Създател е и на документалния филм „BBS: The Documentary“(2005 г.), който обхваща тази тема, също както и на документалния филм за интерактивна фикция „Get Lamp” (2010 г.).

През годините Джейсън е водил многобройни лекции по различни семинари на тема компютри и технологии. През 2009 г. разширява дейността си на архивист като основава сдружението „Archive Team“, което има за цел за архивирането и запазването на сайтове, които вече не са активни.

На 13.04 от 17:30 до 19:30 в Културен център G8 ще се проведе срещата с Джейсън Скот, на която ще се прожектира неговият филм „BBS: The Documentary“, след което ще има дискусия с него за филма, за сайта archive.org и за други негови проекти.

За повече информация следете събитието във Фейсбук.

Сподели в: