Среща с Георги Господинов за четене, разговор и автографи

Писателят Георги Господинов ще се срещне с читатели на 8-ми октомври в София и на 11-ти октомври в Пловдив, за да представи книгата си "И всичко стана луна". Модератор ще бъде Георги Ангелов. Тази среща съвпада с излизането на „Естествен роман” на 23-ия му език, исландски, и успеха на първото чуждо издание на „Физика на тъгата” – в Италия. На премиерата за първи път ще бъдат показани преводните издания на книгите. 

По програма са предвидени: четене, разговори и автографи. Ако Георги Господинов е любимият ви български писател и искате да си поговорите за "И всичко стана луна" – 10 на най-продаваните книги август и септември и книга на месец август на „Български книжици”; също и успехът на предишната му книга "Невидимите кризи" – топ 10 на най-продаваните книги за март и април 2013, както и за невероятната "Физика на тъгата", сега е моментът.

Организатори са ИК Жанет 45.

София
8 октомври 2013, вторник,18:30
Съюз на архитектите в България, ет. 2
ул. Кракра 11,

Пловдив 
11 октомври 2013, петък,18.30
Драматичен театър Пловдив, Камерна зала
ул. Княз Александър I №38

"Най-хубавото, което може да се случи на една книга, е това  читателите да я припознаят като своя. И абсолютно непознати хора да ти пишат, че от няколко дни живеят с твоята книга. Нямаме право да се оплакваме от липсата на читател, той е тук и чака.“ Г.Г.

След успеха на романа „Физика на тъгата”, Георги Господинов издаде две нови книги през тази година – „Невидимите кризи” (есета) и книгата с разкази „И всичко стана луна”. И доказа, че есето и разказа също могат да бъдат в центъра на читателския интерес. Двете книги последователно оглавиха книжните класации, измествайки автори като Елиф Шафак, Дан Браун, Халед Хосейни… Една от малките невидими стъпки, които през годините Георги Господинов прави, е събуждането на читателския вкус към българска книга.
Най-превежданият български писател след 1989-а ще представи двете си книги от тази година в една естествена среща разговор с читателите си… Тази среща съвпада с излизането на „Естествен роман” на 23-ия му език, исландски, и успеха на първото чуждо издание на „Физика на тъгата” – в Италия. На премиерата за първи път ще бъдат показани преводните издания на книгите.

Какъв български писател! Il Sole 24 Ore, Италия

Изненадващо въздействащ, пълен с хумор и меланхолия… Times

Ироник на отчаянието. Neue Zürcher Zeitung

Георги Господинов разказва така, сякаш текстът изниква като растение, а четенето се превръща в разходка.
Literaturen, Германия

И всичко стана луна

    Колко пътува светлината от едно спряло слънце и какво можем да свършим за тези минути? Коя е най-могъщата дума? Какво означава да закъснееш за среща, уговорена преди 40 години? Какво ще правим със смъртта утре, в близко бъдеще?
    Деветнайсет разказа, писани в последните години. Част от тях излизат първо в антологии на европейския разказ и сборници на различни езици. Сега са събрани за първи път в книга, дванайсет години след „И други истории”.
    Истории за любов и край, с предчувствие за чудо, както би казал Гаустин. Вгледани в лицата от последните дни, вслушани в гласовете им.
 
Остро перо и нежен поглед… С Георги Господинов се гмурвате в един въображаем свят, където всяка буква препраща към жена, всяка дума се люлее между тъгата и хумора. Le Nouvel Observateur, Paris                       
                                                                                    
Моментът, в който зачетох „И всичко стана луна“, разбрах, че 12-те години чакане за нов сборник от Г.Г. са си стрували напълно. Всичко тук е с няколко класи над познатото ниво – праща те в пулсиращата безтегловност на „Невидимите кризи“, но вече с невероятна литература!
Преслав Ганев,Литературата днес

Невидимите кризи

Невидимите кризи… Брилянтна лекция на българския писател Георги Господинов… Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

Георги Господинов е един от последните големи писатели,съчиняващи Европа…

"Невидимите кризи" Георги Господинов ни напомня поне две важни неща, които обаче не могат да бъдат изревани по мегафона на Орлов мост. Първото е, че европейското, разбирано като духовна зрялост, като възпитание на чувствата, все още ни се изплъзва. Второто е, че кризата не е просто внезапно пропадане, за което е виновен обикновено някой друг, а е трайно пребиваване в неосъществеността и безсмислието, на дъното на които ние живеем вече няколко десетилетия, без дори да го съзнаваме.

Ако трябва да потърсим интелектуалното родословие на Господинов, ще го открием може би в двама души – Алеко Константинов и Милан Кундера.

Георги Господинов е не просто популярен – той е обичан автор. Една от тайните на неговото писане е в ненатрапчивостта. Макар авторът да присъства постоянно в разказването, той говори, без да обяснява. Спира историята там, където тя застива в образ. И се отдръпва.
Бойко Пенчев, Капитал лайт

Прочетете още:
"О, Хенри" на Георги Господинов

Сподели в: