Среща с българските победители от международния конкурс "Поезията свързва хората"

На 23 септември, от 18.00 ч., в Полския интститут ще се състои среща с българските лауреати на V-тия Mеждународен конкурс на Фондация Evens „Поезията свързва хората – Моето любимо стихотворение” и прожекция на документален филм за лауреатите от Полша, България и Германия.

V-тото издание на Международния конкурс на Фондация Evens „Поезията свързва хората – Моето любимо стихотворение“ за ученици се проведе едновременно в Полша, България и Германия. Работите си изпратиха над 900 ученици, измежду които журито излъчи осем лауреата и присъди 12 отличия.

Голямата награда в конкурса бе изготвянето на 5-минутен филм за всеки от лауреатите. Филмът беше представен по време на гала вечерта, която се състоя през юни 2013 г. във Варшава и в която участваха лауреати от Полша, България и Германия.

Конкурсът на Фондация Evens в България се осъществи съвместно със Сдружение „София: Поетики” и с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Република България и с медийното партньорство на в-к „Литературен вестник“.

В конкурса участваха 402 ученика от цялата страна. Журито в Бьлгария излъчи трима победители, за които бяха заснети кратки филми, присъди пет отличия и тридесет поощрения.

Полският институт в София награди лауреатите и отличените участници със специално изготвени дипломи и с книги от полски автори. Учениците получиха българските издания на стихосбирки на Чеслав Милош, Вислава Шимборска, Ришард Криницки и Ева Липска.

 

Сподели в: