Среща-разговор с художника Недко Солаков в Софийска градска художествена галерия

Среща-разговор с художника Недко Солаков, дни след откриването на най-престижния световен форум за съвременно изкуство Документа 13, където бе поканен да участва за втори път

На 23 юни (събота), от 11:00 до 14:00 часа, в Софийска градска художествена галерия ще се състои срещата – разговор с Недко Солаков като част от серията „Разговори с творци – Въведение в съвременното изкуство“.

Модератор на разговора е Весела Ножарова.

Ден след връщането си в България, Недко Солаков ще застане пред софийска публика, не само за да разкаже за работата си „Рицари (и други мечти)”, работа, с която участва за втори пореден път в Документа, но и за да покаже и разкаже за най-новите си проекти и изложби. Разговорът с него, който се случва три години след мащабната му ретроспектива в Софийска градска галерия, е още една вълнуваща възможност за среща с изкуството на световно известния художник.

Събитието е в рамките на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“, която се организира за втора поредна година от фондация Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“. Целта на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ е да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство.

Платформата през 2012 съдържа два основни структурни етапа: „Неделни лекции“ и „Разговори с творци“.

Вход свободен.

За Недко Солаков:

От началото на 90-те години на 20 век Недко Солаков (р. 1957г. в Червен Бряг, България, живее в София) участва в изложби по целия свят. Негови работи са показвани на Aperto’93 (Биенале във Венеция); на 48-то, 49-то, 50-то и 52-то Биенале във Венеция; на 3-то, 4-то и 9-то Биенале в Истанбул; Сао Паоло’94; на Манифеста 1, Ротердам; на 2-то и 4-то Биенале в Гуангджу; на 5-то Биенале в Лион; на Sonsbeek 9 в Арнхем; на 4-то и
5-то Биенале в Цетинье; на 1-то Биенале в Лудж; на 7-то Биенале в Шарджа, Обединени Арабски Емирства; на 3-то Биенале в Тирана; на 2-то Биенале в Севиля; на 2-то Биенале в Москва; на Документа 12; на 16-то Биенале в Сидни; на Prospect 1, Биенале в Ню Орлиънс и на Биеналето в Сингапур, 2011. През последните години авторът има самостоятелни изложби в Museu do Chiado Лисабон; Stichting De Appel, Амстердам; CCA Kitakyushu, Япония; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Мадрид; The Israel Museum, Йерусалим; Centre d’Art Santa Monica, Барселона; Kunsthaus, Цюрих; Castello di Rivoli, Риволи; Градска Художествена Галерия, София и Galleria Borghese, Рим. През 2003-2005 самостоятелната му изложба “A 12 1/3 (and even more) Year Survey“ бе представена в Casino Luxembourg, Rooseum, Малмьо и О.К Centrum, Линц, а през 2008-2009 изложбата му „Emotions” бе показана в Kunstmuseum Бон, Kunstmuseum St. Gallen и в Institut Mathildenhoehe, Дармщат. През 2011-2012 неговата най-голяма до сега ретроспектива “All in Order, with Exceptions” е представена в Ikon Gallery, Бирмингам; Fondazione Galleria Civica, Тренто (“All in (My) Order, with Exceptions”); S.M.A.K., Гент и Fundação de Serralves, Порто. Негови произведения са притежание на над 50 световни музея и публични колекции, сред тях са MoMA в Ню Йорк, Tate Modern в Лондон, музеите за съвременно изкуство във Франкфурт, Чикаго, Виена, Цюрих, Гент, Лион, Люксембург, Йерусалим и др.

Събитието се организира от Фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“ с подкрепата на фондация „Америка за България“, VIVACOM Фонд, Национален фонд култура.

Сподели в: