Среща-дискусия върху книгата на Марсел Пруст „Против Сент Бьов и други есета“

Литературното кафене „Гласовете на Франкофонията“, издателство "Ерго" и книжарница "Гринуич" Ви канят на среща-дискусия върху книгата на Марсел Пруст „Против Сент Бьов и други есета“ (прев. от френски Юлиан Жилиев, "Ерго", С., 2012) на 18 април 2013, четвъртък, от 17,30 ч в книжарница "Гринуич", бул. "Витоша" 37.

Есеистичната сбирка в този й вид e публикувана през 1954 г., 32 години след смъртта на Марсел Пруст. В нея Пруст се противопоставя на метода на прочутия френски литературен критик от средата на ХІХ век, според когото творчеството на един писател е отражение на неговия живот и може да бъде обяснено единствено чрез него. Пруст настоява за стилистичен анализ без външни на творбата елементи. “Човекът, който пише стихове, и който разговаря в светски салон, не са една и съща личност” – твърди той. Чрез критиката на метода на Сент Бьов Пруст изгражда своята собствена поетика.

Ще се състои дискусия с участието на преводача на книгата Юлиан Жилиев. Откъси ще прочете актьорът Камен Костов. Водеща е доц. д-р Рени Йотова, програмен специалист в Регионалното представителство на международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа.

Сподели в: