Сребърната библия на готите

На 23 ноември 2007 г. в 11.00 часа в Националния археологически музей на пресконференция ще бъде представено факсимилно копие на най-старата готска библия ”Кодекс аргентеус” (“Сребърната библия”) от VІ век сл. Хр., която се съхранява в библиотеката на Университета в Упсала, Швеция. «Сребърната библия» е копие на Библията преведена на готски език от Вулфила, живял в българските земи през ІV в. Името на Библията произлиза от сребърното мастило, с което е написана. След като бъде видяно от нашата публика в Националния археологически музей, факсимилното копие ще бъде дарено на българската държава от Посолството на Швеция и ще се съхранява в Народната библиотека.

"Сребърната библия" ще бъде показана заедно с предмети принадлежали на готите и на други германски племена, открити в българските земи и сега част от фондовете на Националния археологически музей.
Тази съвместна инициатива на Посолството на Швеция и Националния археологически музей има за цел да запознае широката аудитория с факта, че по нашите земи се намират следи от богатата култура на готите, чиято прародина е Швеция, според някои научни теории.

Интересни факти около историята на “Сребърната библия” и готското присъствие по нашите земи ще разкажат на съвместна пресконференция посланикът на Швеция Бертил Рут, дългогодишният изследовател на готската «Сребърна библия» д-р Ларш Мънкхамър от Университета в Упсала и директорът на Националния археологически институт с музей на БАН проф. Рашо Рашев.
"Сребърната библия" на готите ще може да бъде видяна в Националния археологически музей до 18 декември 2007 г.

      

Сподели в: