Спомен за Кърт Вонегът

Писателят Кърт Вонегът, почина на 84-годишна възраст вследствие на черепно-мозъчна травма, получена при инцидент в дома му в Манхатън преди няколко седмици.

Кърт Вонегът е американски писател, романист и сатирик, който се изявява и в сферата на изобразителното изкуство. Роден е в Индианаполис на 11 ноември 1922 година. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941 – 1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник.
Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военнопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри Кланица-5 или Кръстоносният поход на децата. След войната Вонегът завършва университета в Чикаго, специалност антропология и започва работа като полицейски репортер. Впоследствие напуска Чикаго и се заселва в Schenectday, Ню Йорк, работейки за Дженеръл Електрик.

Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си. Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението “вонегътизъм“. В произведенията си Вонегът интегрира научно-фантастични елементи, като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

Романи:
Механично пиано (1952)
Сирените на Титан (1959)
Майка нощ (1961)
Котешка люлка (1963)
Бога да Ви поживи, мистър Розуотър, или Не хвърляйте бисери на свинете (1965)
Кланица-5, или Кръстоносният поход на децата (1969)
Закуска за шампиони, или Сбогом, черен понеделник
Фарс, или Никога повече самота (1976)
Затворникът (1979)
Точният мерник (1982)
Галапагос (1985)
Синята брада (1987)
Фокус бокус (1990)
Времетръс (1997)

Сподели в: