"Споделен живот"- сърцераздирателен и хипнотизиращ роман

Споделен живот“ е от четивата, които не оставят читателя безпристрастен. Тя е разтърсващ и вълнуващ роман и може да преобърне човешкия светоглед. Книгата разказва за това какво значи да бъдеш добър родител, добра сестра, добър човек. Книгата разкрива една житейска драма, която може да сполети всеки от нас. Джоди Пико, сама изживяла подобна лична трагедия, търси отговори на невъзможни въпроси и поставя читателя пред дилема, изпитва неговите чувства, предизвиква откровеността му, завладява мислите му и създава роман, който разтърсва, но и пречиства човешкото у всеки
 
Джоди Пико пише книгата си по действителен случай. „Чух за американска двойка, успешно заченала ин витро братче, което станало донор на костен мозък за по-голямата си сестричка, момиченце, страдащо от рядка форма на левкемия. Кръвните клетки от пъпната му връв били дадени на сестричката, която няколко години по-късно все още е в ремисия. Но започнах да се чудя… ами ако за съжаление тя излезе от ремисия? Дали момчето ще се чувства отговорно? Ще се пита ли дали единствената причина за раждането му не е била болестта на сестра му? Когато започнах да се вглеждам по-внимателно в динамиката на семейния живот и по какъв начин може да й се отрази изследването на стволовите клетки, създадох историята на семейство Фицджералд“, споделя за замисъла на книгата си авторката.

Анотация
Баща пожарникар, майка юрист, първороден син и прекрасна дъщеричка Кейт. Идеалното семейство. Да, но нищо никога не е напълно идеално. Кейт се нуждае от много грижи и се налага семейството да създаде още едно момиченце със специални качества. Ражда се Ана, чийто живот неизбежно и непрестанно е свързан с този на Кейт. Двете живеят един споделен живот, докато тринайсетгодишната Ана решава, че не издържа повече и подава съдебен иск срещу родителите си. В житейската игра се включва и адвокат, който ще изиграе важна роля при вземането на решения.

Една житейска драма, която може да сполети всеки. Как ще постъпите, ако сте на мястото на майката, на бащата, на Ана, на Кейт, на адвоката, на съдията?… Джоди Пико, сама изправяла се пред подобна дилема, търси отговори на невъзможни въпроси. Поставя ги и на читателя, изпитва неговите чувства, предизвиква откровеността му, завладява мислите му и създава роман, който разтърсва, но и пречиства човешкото у всеки от нас.

За филма „Споделен живот“
Ню Лайн Синема прави филм по книгата през 2009 г. Режисьор е Ник Касаветис. В ролята на майката Сара се превъплъщава Камерън Диас. Участват още Алек Болдуин, Джоан Кюсак, Абигейл Бреслин (Ана), Джейсън Патрик, Томас Декер, София Василиева (Кейт).

За Джоди Пико
Американската писателка Джоди Пико е родена на 19 май 1966 г. През 2003 г. получава наградата New England Bookseller Award. До момента са отпечатани над 14 милиона екземпляра от книгите й в цял свят.

Дата на излизане: 24 юни 2011 г.
Обем: 488 с.
Корица: мека
Цена: 19 лв.

Сподели в: