Специални прожекции в Дома на киното

През 2010-а година за първи път Наградите на Филмовата Академия за ярки постижения във филмовото изкуство в България се присъждат от цялата кинематографична общност като продължение на традицията с наградите на Съюза на българските филмови дейци. За Наградите на Филмовата Академия за 2009 година се състезаваха 11 игрални, 26 документални и научнопопулярни и 5 анимационни филма, имали публичен показ в България през периода между 1 януари и 31 декември 2009 година.

Наградите на Филмовата академия за 2009 бяха раздадени на официална церемония на 14 юли 2010. Само и единствено в ДОМА НА КИНОТО почитателите на българското кино имат възможност да видят наградените филми!

Най-добрият пълнометражен български филм за 2009 година – „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев, може да бъде видян отново от почитателите на българското кино на 25 юли (неделя), началният час на прожекцията е 21:00. Дебютът на Камен Калев добави в колекцията си от десетки фестивални награди от целия свят и три награди на Българската Филмова Академия – за игрален филм, за режисура на игрален филм и за игрален дебют.

„Анна Блуме” на Весела Данчева (с Награда на Академията за анимационен филм), „Фелиничита” на Андрей Цветков (с Награда на Академията за режисура на анимационен филм) и „Чипоноско” на Светлин Кърлов (с Награда на Академията за анимационен дебют) ще се срещнат с почитателите на късометражните форми в прожекция на 26 юли (понеделник) от 20:15 часа.

„Срещи с Иречек” на Юлий Стоянов и Асен Владимиров, удостоен с две Награди на Академията – за документален филм и за режисура на документален филм, ще бъде показан на 26 юли (понеделник) от 18:30 часа.

„Раци” на режисьора Иван Черкелов, който получи две Награди на Академията за най-добър актьор на Валери Йорданов и за поддържаща актриса на Слава Дойчева, може да бъде видян на 26 юли (понеделник) от 21:00 часа.

„Европолис – градът на делтата” на режисьора Костадин Бонев, получил Наградата на Академията за сценарий и „Златен ритон” ’09 за най-добър документален филм ще бъде показан на 27 юли (вторник), прожекцията е с начален час 19:00 часа.

„For sale" на Юлия Кънчева, получил Наградата на Академията за операторско майсторство в документален филм, може да бъде видян на 28 юли (сряда) от 19:00 часа.

Сподели в: