Специална прожекция на филма за легендарния оператор Карло ди Палма

Този документален филм не е просто история за артистичния живот на оператора Карло ди Палма, но е и едно автентично пътуване из италианското кино чрез повече от 100 филма, в които Ди Палма има участие. От Неореализма на Висконти, Де Сика и Роселини през шедьоврите, останали завинаги в историята на световното кино, като "Червената пустиня" и "Фотоувеличение" на Микеланджело Антониони, до дългата съвместна работа с Уди Алън…

Вижте го СЪБОТА, 18 март – 16.00 – в Дома на киното.

Филмът "ВОДА И ЗАХАР: КАРЛО ДИ ПАЛМА, ЦВЕТОВЕТЕ НА ЖИВОТА" ще бъде представен лично от продуцентката му Адриана Киеза ди Палма, вдовицата на Карло ди Палма, и режисьора на филма – Фариборз Камкари (Иран).

Адриана е продуцент на филма за съпруга си и е успяла да включи уникални интервюта с основните режисьори, с които Карло ди Палма е работил, сред които Уди Алън, Микеланджело Антониони, Бернардо Бертолучи, но също и с Вим Вендерс, Кен Лоуч, Никита Михалков и много други колоси на световното кино.

"Вода и захар" имаше своята световна премиера във Венеция миналата година.

"Това не е биографичен филм. По-скоро е реконструкция на живота и творчеството на Карло ди Палма, опит за преоткриване на методите и ценностите от "златната ера" на киното. Да, на италианското кино, но то е толкова влиятелно, че е оставило следа в творчеството на режисьори по целия свят. Този филм е и урок по живот: да живееш и да твориш със страст, простота и точност. Също така е и урок по изкуство, онова изкуство, което не познава компромиса".
Фариборз Камкари

Сподели в: