Специална прожекция в рамките на програма Франкофония 2017

По инициатива на посолството на Египет на 4 май, във Френски институт, от 19.00ч. с вход свободен ще можем да видим филма "Мумията".

Египетски родов клан, обитаваш планините, се изхранва благодарение на контрабандата на артефакти от фараонските гробници. Тайната е известна само на старейшините. В деня на смъртта на предводителя, неговият син и наследник я научава. Младият мъж е изправен пред труден житейски избор – да осигурява бъдещето на многобройния род или да спре оскверняването на гробовете на царе, които разбира, са негови предци. В един ден и една нощ, той преживява трансформация, подпомогната от пристигането на археологическа експедиция и срещата с неговия двойник.

Режисьорът на филма Шади Абдел Салам черпи от образованието си на архитект, за да придаде геометричност на визията на филма и да превръща всеки кадър в произведение на изкуството. Използва древните египетски храмове за естествен декор, от който създава модернистични образи.

Реализмът, характерен за египетското кино от епохата, придава уникалност на това произведение на седмото изкуство.

Минималистичното красноречие на филма, днес впечатлява ценителите по-силно от всякога и още през 1971г. му донася награда "Хюго" от Международния фестивал в Чикаго.

Език на филма – класически арабски, субтитри – английски език.

1969, 1час 42 мин.  

Режисьор и сценарист : Шади Абдел Салам

Оператор: Абдел Азис Фахми

Монтаж: Камал Абдул Ела

Музика: Марио Нашимбен

С участието на: Ахмед Марей, Ахмад Хагази, Зузу Хамди Ел-Хаким, Надя Луфти 

Сподели в: