Специалисти от Регионалeн исторически музей Русе ще вземат участие в „Сурва“ 2013 в гр. Перник

Специалисти от Регионалeн исторически музей – Русе ще вземат участие в XXII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се проведе от 1 до 3 февруари 2013 г. в Перник. Доц. д-р Николай Ненов и етноложките от Русенския музей – Десислава Тихолова и Искра Тодорова ще участват с научни доклади по време на организираната в рамките на фестивала Научна конференция „Маскарадните игри – визуален разказ“. Десислава Тихолова ще представи съвременните трансформации на празника „Бабинден“, а презентация на тема „Традиционните маскарадни игри – медийна визия“ ще направи Искра Тодорова. Темата „Нашествието на „камилата“ в маскарадните обичаи“ ще бъде представена от доц. д-р Николай Ненов, който за поредна година е член на журито на фестивала.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията „сурваскари“ и „кукери“.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година, а от 1985 година е със статут на международен. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и чужбина.

Сподели в: