Спекулативен реализъм и колекционирането на изкуство – лекции с вход свободен

На 19 ноември философът Станимир Панайотов ще изнесе лекция за спекулативния реализъм – едно от най-актуалнитетечения в изкуството и теорията в момента, все още нещо непознато у нас. На 26 ноември пък предстои големият финал на „Въведение в съвременното изкуство“ София за тази година с лекция на белгийския колекционер, смятан за един от най-влиятелните в света – Ален Серве.

Началото и на двете лекции е от 17:00 ч. , мястото – Софийска градска художествена галерия, а входът е свободен с предварително записване на assistant@sariev-gallery.com. Лекцията на Ален Серве ще бъде на английски език.

* * *
Тазгодишното издание на образователната платформа на фондация „Отворени изкуства“ и SARIEVContemporary провокира публиката с въпроса какъв е животът след края на изкуството, с което прави паралел между съвременно изкуство и теория.

Изкуството винаги е било тясно обвързано с теорията – била тя философска, антропологична или дори математическа и физическа. За широката публика обаче тези връзки често остават скрити или трудно разбираеми. Шестото издание на „Въведение в съвременното изкуство“ тази година обаче вдига завесата и разкрива по лесен, достъпен и увлекателен начин взаимовръзките изкуство-теория, за да покаже многообразието, което те пораждат.

В първата лекция (30 октомври) философът Боян Манчев обяви края на съвременното изкуство, а във втората (5 ноември) – колегата му Тодор Тодоров отново го „върна“ към живот. В третата лекция (12 ноември) на културния антрополог Светла Казаларска пък беше обявена още една смърт – тази на музея. А тази събота (19 ноември) философът Станимир Панайотов ще представи за първи път в България пред широка публика две от най-актуалните течения в изкуството и теорията – спекулативния реализъм и обектно ориентираната философия.

Но какво всъщност е спекулативният реализъм?
Станимир Панайотов описва предстоящата си лекция така:
В тази лекция ще направя опит за синтетично представяне на две скорошни теоретични явления в съвременната континентална философия и тяхната рецепция в съвременните визуални изкуства. Става дума за спекулативен (или: нов) реализъм/материализъм (Рей Брасие, КуентинМейясу, Катерина Колозова) и обектно ориентирана философия (Греъм Харман, Тимъти Мортън), както и обектно ориентирана онтология (Леви Брайънт, ЙънБогост). Освен това ще акцентирам и върху ролята на не-философията на Франсоа Ларуел за генерирането и разпространението на тези мисловни тенденции, както и неговата рецепция в изкуствата през последните 30 години (чрез работата на медийния теоретик Александър Галоуей). След като разгледам тези общо четири полета на теоретична иновация, ще обясня какъв е техният сексапил за съвременните визуални артисти и защо те откриха изключително бързо своето място в света/пазара на изкуството. Ще представя примери от различни жанрове и медии, с акцент върху инсталация (Памела Розенкранц) и кураторство (Том Треват), но и примери от литературата, понякога наричана „спекулативна фантастика“ или „новото странно“ (Ерик Х. Рзепка, РезаНегарестани, Р. Скот Бакър), както и от света на музиката (Даниел Лопатина.к.а. OneohtrixPointNever, Флориан Хекер).

След Станимир Панайотов и лекцията муза спекулативния реализъм предстои последното събитие от „Въведение в съвременното изкуство“ за този сезон. В последната събота на ноември ще се състои лекция от поредицата „Форум Колекционери“, с която организаторите от „Отворени изкуства“ и SARIEVContemporary целят да запознаят публиката с колекционирането. Каква е неговата роля, как се изгражда една колекция и на какъв принцип и каква е движещата сила на колекционирането – професионалният интерес или страстта към изкуството?

Гост-лектор ще бъде белгийският колекционер Ален Серве, инвестиционен банкер от Уолстрий, който международният сайт Artnet News определя като един от 100-те най-влиятелни колекционери в света.

Какво е спекулативен реализъм и как се става един от най-големите колекционери в света – отговорите в последните две лекции от „Въведение в съвременното изкуство“ – София 2016

Повече за лекторите:

Станимир Панайотов (р. 1982 в Сливен) е докторант по сравнителни джендър изследвания в Централноевропейски университет, Будапеща. Работи в пресечностите между феминистка философия, не-философия, неоплатонизъм и нов/спекулативен реализъм. Съорганизатор и съдиректор на София Куиър Форум, както и на Лятното училище по сексуалности, култури и политики (Белград).

Ален Серве е работил като инвестиционен банкер в  DrexelBurnhamLambert – една от най-големите инвестиционни компании на Уолстрийт), а в момента е независим финансов консултант, както и страстен колекционери на съвременно изкуство. Започва да колекционира в края на 90-те, когато е в Ню Йорк. Основен фокус в дейността му като колекционер са младите и изгряващи автори. Също така е и един сред първите, които започват усилено да колекционират видео и дигитални творби. В стремежа си да подпомага млади художници, той предлага и триетажния си апартамент в Брюксел, където се помещава и колекцията му, като арт резиденция. Днес той притежава една от най-интересните колекции в Европа с творби на автори от цял свят, член е на комитета на панаира ArmoryShow в Ню Йорк, както и на съвета на глобалните патрони на панаира Artbasel. През 2016 г. Серве се нарежда в класацията на 100-те на най-влиятелните колекционери в света според престижния сайт ArtnetNews.

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEVContemporary.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Партньор: Софийска градска художествена галерия

Посещението на Ален Серве в България се реализира още с подкрепата на Община Пловдив и програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“

Сподели в: