Спектакъл на Жил Жобен – между квантовата физика и танцовата магия

На 30 август за първи път в България пристига танцовата компания на Жил Жобен със спектакъла ,,Квант”. One dance week в Пловдив е една от спирките в световното турне на представлението, което събира овациите на публика и критика след премиерата си в края на 2013 г.

,,Квант” е необикновен спектакъл, роден от срещата на швейцарския хореограф Жил Жобен и германския визуален артист Джулиус вон Бисмарк с последните научни открития в областта на ядрената физика. Артистите са сред първите лауреати на наградата, която им осигурява стипендия за проучвания и тримесечна резиденция в дома на Големия адронен колайдер. Всекидневната среща с изтъкнати световни учени, спроцесите, пробивите и откритията в тяхната работа, и интересът на Жил Жобен към създаването на нови танцови практики, изграждат основата на ,,Квант”. В творческия процес са ангажирани пряко двама учени от ЦЕРН – Майкъл Доузър и Никола Шанон. Разговорите за вълни, полета, кварки, взаимодействие на сили, поведение на частици, диаграми на Файнман и генератори на движение прескачат от лабораториите на ЦЕРН в репетиционната зала се появяват първите щрихи на ,,Квант” – ода за молекулярната физика за шестима танцьори.

Жил Жобен започва описанието на резиденцията си в ЦЕРН така: ,,Физиците са господари на абстракцията. Никога преди не съм се докосвал до толкова абстрактни, противни на интуицията концепции в контекста на нещо така екзистенциално като самото съществуване на материята. За няколко месеца се потопих в свят на много висока експертиза, на учени, дошли от четирите краища на света, за да изследват с истинска страст произхода на нашата Вселена благодарение на Колайдера, който пък е най-сложната машина, която хората са измислили. Колайдерът произвежда феноменално количество данни и е постоянен източник на вдъхновение за научните среди. За мен самия бе изненада колко добре се чувствах, заобиколен от тези учени – така прецизни в описанието си на явленията в света, така прагматични, точни, говорещи без приблизителни стойности. Потънах в лабораторна работа точно като тях. Исках да открия „генератори на движение“, да изведа принципи за движението, базирани на квантовата физика, които да адаптирам в моята област.”

Веднага след представлението в дома на културата „Борис Христов“, Жил Жобен и танцьорите от ,,Квант” ще се срещнат с пловдивската публика, за да разкажат подробно за специфичната подготовка на спектакъла.

Прочетете още:
Сцената става горяща джунгла на One dance week

Сподели в: