Спектакъл за Левски ще обиколи три града

На 16 февруари 2010 г. Драматично-куклен театър „Сава Доброплодни” гр. Силистра заминава на четиридневно турне за да представи най-новия си спектакъл „От бесилото към безсмъртието” – за Левски и Свободата в градовете Велико Търново, Плевен и Ловеч.

На 17 февруари спектакълът ще се играе в град Плевен, съвместно с Община Плевен, в зала „Катя Попова” от 11,45; 15,00 ч. и 18,00 ч. Зрителите ще могат да си закупят билети на място преди представленията.

На 18 февруари в 16,30 ч. спектакълът ще бъде гост на патронния празник на ОУ „Васил Левски” гр. Ловеч,  а от 13,00 ч и 19,00 ч. учениците и гражданите на града ще имат възможността да гледт представлението за Левски в Драматичния театър. Входът е  свободен.

На 16 и 19 февруари „От бесилото към безсмъртието” ще бъде представен на ученици от град Велико Търново.

Драматургичната композиция от Стефан Стайчев. Той е постановчик, сценограф и музикален оформител. Участват актьорите Михаил Незалзов, Елена Кешишева, Иван Стефанов, Валентин Йорданов, Ивелин Атанасов,  Борислав Неноков и Станислав Георгиев.

Използвайки автентични документи по процеса, воден от Тевфик Бей, Стефан Стайчев създава по неповторим начин доста интересни и не толкова известни за широката публика  факти и събития. Тематиката е достъпна за всички възрастови групи и безспорно обогатява историческите  познания на учащите се.

"Ние, творците и служителите на Силистренския театър, решихме да центрираме своя нравствен ангажимент именно около личността на най- светлата фигура новата българска история – тази на Апостола! Левски никога не е бил история. Никога не е бил минало. Не е бил дори наше настояще! Това не е парадокс. Роден да живее задължително в по-сетния ден на своето време, той се обезсмъртява в бъдещето – затова и днес неговите идеи са неотменни цели за сегашните, за живитие" – убедени са авторът и актьорите.

                                                                                                                                                                    
Вижте още:
Завърши първата част от инициативата "Да преброим паметниците на Левски"
Записаните до момента паметници на Левски
Събраха в книга документалното наследство на Левски                                             

 

Сподели в: