Спектакълът Saltimbanco на Cirque de Soleil с музика на живо на представленията в София

През 2011 година Cirque du Soleil ще изнесе 22 различни представления по целия свят.
В България ще бъде представен невероятният спектакъл Saltimbanco, който е вдъхновен от градската атмосфера на метрополиса и неговите колоритни жители. За създаването на музикалния облик на шоуто, композиторът на Saltimbanco Рене Дюпер избира бароков стил, ритмика и космополитност. Саундтракът на спектакъла се изпълнява на живо за всяко представление от петима музиканти и две певици, които свирят върху платформа, издигната на сцената. Живото изпълнение чудесно допълва енергията и цвета на Saltimbanco. Музикантите следват движенията на артистите и така се гарантира синхрона в изпълнението. Текстовете, които съпътстват музиката на Saltimbanco са създадени специално за шоуто и са преведени на няколко езика, сред които Арабски, Шведски и Немски език.

Състояща се в началото през 1984 год. от 20 улични изпълнителя,  Cirque du Soleil е основополагаща организация от Квебек, която предоставя на публиката висококачествено забавление. Cirque du Soleil International Headquarters са позиционирани в Монреал, Канада. Компанията е носител на редица престижни награди, сред които Emmy, Drama Desk, Bambi, ACE, Gemeaux, Felix и Rose d’Or de Montreux.

Мисията
Мисията на Cirque du Soleil е да развие въображението, да провокира сетивата и да предизвика неповторима емоция в хората по целия свят.

Всичко започва в Baie-Saint-Paul – малко градче близо до Квебек, Канада. Там малка група от улични артисти потапят в цветове улиците на града като жонглират, ходят на кокили, бълват огън, свирят на музикални интсрументи и танцуват. Тези колоритни образи наричат себе си Les Échassiers de Baie-Saint-Paul (Акробатите от Baie-Saint- Paul), група създадена от Gilles Ste-Croix. Младите артисти впечатлили и заинтригували жителите на града – в това число и Guy Laliberté, който основал Cirque du Soleil. Трупата създава Le Club des talons hauts (Клубът на Високите Токове). Организирайки културни събития, те предизвикват голям обществен отзвук. Гай Ла Либерте и компания сбъднали мечтата си: да създадат цирк в Квебек и с трупата да обиколят света.

През 1984г. Квебек празнувал 450-ата годишнина от деня, в който Жак Картие открива Канада. Градът имал нужда от шоу, което да оглави празненствата в провинцията. Гай Ла Либерте  предоставил предложение за шоу, наречено с красивото име Cirque du Soleil (Цирк на слънцето). Режисьорът успял да убеди организаторите и така започнала историята на най-красивия цирков спектакъл.

Малко статистика:
• През 1984 г. в Cirque du Soleil работят 73 души. Днес работещите по продукцията са над 5 000 души по цял свят, в това число над 1 300 артиста.
• В главния център на цирка работят около 2 000 души
• Cirque du Soleil разполага с над 1 000 различни работни позиции.
• Средната възраст на хората, работещи в цирка, е 37 години.
• Хората, работещи в цирка, са от 50 различни страни и говорят на 25 езика.
• Над 100 милион зрители са гледали шоуто от дебюта му през 1984 г.
• Приблизително 15 милиона души ще наброява публиката на Cirque du Soleil за 2011 г.
• Cirque du Soleil не получава финансово подпомагане от публичния или частния сектор от 1992 г. насам.

Спектакълът SALTIMBANCO на Cirque du Soleil ще гостува в Арена Армеец София от 3 -ти до 5 -ти февруари.

Представления:
03 февруари 2012
Петък, 20:00 часа
04 февруари 2012
Събота, 16:00 часа и 20:00 часа
05 февруари 2012
Неделя, 14:00 часа и 18:00 часа

Сподели в: