"Спасяването на Мистър Банкс" – първият филм, описващ легендата Уолт Дисни

"Спасяването на Мистър Банкс" е най-новият филм на Disney Studios, който идва у нас на 3 януари 2014 г.

Жанр: Комедия
Премиерна дата:  3 януари 2014 г.
Участват: Ема Томпсън, Том Ханкс, Пол Джамати, Джейсън Шуорцман, Брадли Уитфорд, Ани Роуз Бъкли, Рут Уилсън, Б. Дж. Новак, Рейчъл Грифитс, Кати Бейкър и Колин Фарел
Режисьор: Джон Лий Ханкок
Продуценти: Алисън Оуен, Иън Коли, Филип Стюър
Изпълнителни продуценти:    Пол Трижбитс, Кристин Ланган, Андрю Мейсън, Трой Лъм
Сценаристи: Кели Марсел и Сю Смит

Двукратната носителка на “Оскар“ Ема Томпсън и също двукратния носител на “Оскар“ Том Ханкс оглавяват актьорския състав във филма, създаден по невероятната и неразказана история как класическата анимация на Disney “Мери Попинз“ стига до екрана.

Когато дъщерите на Уолт Дисни го молят да направи филм по любимия им роман от П. Л. Травърз “Мери Попинз“, той им дава обещание, което не реализира цели двайсет години. В стремежа си да получи правата Уолт се сблъсква с упоритата и безкомпромисна писателка, която няма никакво намерение да допусне нейната любима бавачка вълшебница да бъде осакатена от машината на Холивуд. Но когато продажбите на романа спират и парите свършват, Травърс с неохота се съгласява да отиде в Лос Анджелес и да изслуша плановете на Дисни за екранизация.

По време на тези две кратки седмици през 1961 година, Уолт Дисни пуска в ход всички средства. Въоръжен с изработени с голяма фантазия сценарни табла и звънливи песнички, създадени от талантливите братя Шърмън, Уолт осъществява масирана атака срещу Травърз, но високомерната авторка не се поддава. Той наблюдава с безпомощност как Травърз става все по-несговорчива и как правата все повече се отдалечават от него.

Едва когато се обръща към собственото си детство, Уолт е в състояние да разбере истината за призраците, които я преследват и двамата заедно освобождават Мери Попинз, за да се стигне до един от най-умилителните филми в историята на киното.

Бележки:
•    „Спасяването на Мистър Банкс“ е първият филм, описващ легендата в киното Уолт Дисни.
•    Оригиналната музика и песента на Ричард и Робърт Шърман спечелва “Оскар“ на церемонията през 1965 година.
•    “Мери Попинз“ печели пет награди “Оскар“ от своите 13 номинации: за най-добра актриса (Джули Андрюз), за най-добри ефекти, за най-добър филмов монтаж, за оригинална музика и песен. Сред номинациите са били тези за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий.
•    Дисни започва опитите си да получи правата за “Мери Попинз“ през 40-те години като обещание към двете си дъщери.
•    Бащата на П. Л. Травърз е банкер и е прототип на патриарха в историята г-н Банкс – героя в книгата, на когото прочутата бавачка идва на помощ.

Сподели в: