Социализмът е жив… в литературата

Социализмът е част от световната и българската история и си отиде отдавна. А след толкова години той все още е пареща тема в обществото. Той е и важна част от българската художествена, документална, мемоарна литература. Особено през последното десетилетие, когато на книжния пазар у нас излязоха над 40 заглавия от български автори, разказащи в различни аспекти, жанрове и стилове за социализма. Ако броим и чуждите, бройката ще нарасне. Ще споменем само книгите на Милан Кундера (изд. "Колибри") и романа на Лидия Димковска "Резервен живот" (изд. "Сиела").

И въпреки, че учебниците по история разказват кратко за този перод, българските писатели много подробно и смело я поднасят в художествена форма. Как историята се оглежда в литературата и как литературата интерпретира и разказва соц историята ни? Къде свършва фикцията и започват историческите факти? Колко време писателят проучва архиви и документи, преди да започне да пише? Може ли историческият роман/книгите с историческа тематика да играят ролята на обществена памет? Ще влязат ли някои от тези заглавия в официалната/свободноизбираема литература в гимназията? За да помним и знаем историята си, да разбираме по-добре настоящето.

За това ще говорим с писатели на специалната Вечер на литературата за социализма, която ще се състои на 6 октомври, четвъртък, от 18:30 ч. в книжарница "Сиела Ректората". Входът е свободен!

Вечерта ще протече като дискусия с Димитър Шумналиев ("Соцроман", "Бяло сладко", Колибри), Мила Искренова ("Анна и Алената глутница", Скалино) и Георги Томов ("Докато дишам", Сиела). Очакваме в последния момент и при възможност да се включат още автори.

Каним всички, които обичат да четат книги и са любопитни за историята на социализма в България! И понеже никоя от книгите не е адресирана пряко към група читатели, освен "Анна и Алената глутница" завършваме с последното изречение от този роман на Мила Искренова "Посвещевам този текст на младите хора". Така че с удоволствие чакаме и млади читатели!

Заповядайте!

Събието е по идея на Kafene.bg, организатори са Kafene.bg и Книжарница "Сиела Ректората".

За още информация вижте фейсбук страницата на събитието ТУК.

Книги на соц тематика:
от Хермес, ЕргоЖанет 45СиелаКолбри

Още по темата:

Богдана Тепавичарова за българската литература, разказваща за социализма
Виктория Бисерова за българската литература, разказваща за социализма
Мартин Христов за българската литература, разказваща за социализма 
Таня Джокова за българската литература, разказваща за социализма

Сподели в: