"Софтмашина" открива "Световен театър в София"

СОФТМАШИНА: РИАНТО & СУРДЖИТ открива единадесетото издание на "Световен театър в София" в ДНК.

СОФТМАШИНА: РИАНТО & СУРДЖИТ | Сингапур / Германия
СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ и Международна програма "Мигриращото тяло"
01 юни (четвъртък), 19:30 ч.

концепция, режисура, изпълнение и документален материал: Чой Ка Фаи
драматург: Танг Фу Куен
звуков дизайн: Зулкифле Махмод
светлинен дизайн: Анди Лим (Stage “LIVE”)
изпълнение и хореография: Рианто и Сурджит

На английски и индонезийски език със субтитри на български.
Билети: 12/ 10 лв.
(На касите на Билетен център, НДК и на място, час преди събитието)

На сцената на ДНК ще видим виртуозни физически техники между традиция и съвременност.

"Софтмашина" е проект на сингапурския артист Чой Ка Фаи – своеобразна експедиция из историята, съвремието и визиите за бъдеще на танца в различни страни и традиции на Азия. Той включва мултимедиен архив от 88 интервюта с хореографи, танцьори и куратори, както и серия от четири документални танцови представления. В рамките на фестивала гостуват два от тези сценични портрета на хореографи от различни азиатски култури, които разкриват техните версии и възгледи за съвременния танц.

Рианто е танцьор от Индонезия, който се специализира в традиционния явански еротичен танц ленгер. Той се изпълнява предимно от мъже, които  въплътяват женски и мъжки образи и майсторски овладяват техники на съблазняване. Рианто достига до виртуозност в изпълнението на репертоара на ленгер, като същевременно сътрудничи и със съвременни хореографи. През 2003 г. той се премества в Токио и развива различни танцови практики, които стъпват върху заниманията му с традиционния азиатски танц. Документалното танцово представление носи силата на уникалното присъствие и изпълнителска техника на Рианто и изследва отношенията между традиция и съвременен танц, между представите за мъжко и женско, между културата в града и селските общности.

Сурджит Нонгмейкапам е съвременен танцьор от Манипур, Индия. Той е изучавал разнообразни форми на класически индийски танц и бойни изкуства. Сурджит Нонгмейкапам става един от малкото изпълнители в Манипур, които започват да се занимават и със съвременен танц и се стремят да го развиват отвъд традиционните консервативни местни култури. В документалното представление Сурджит и Чой Ка Фаи обсъждат как се създава танцов спектакъл, предназначен за европейска публика, и размишляват върху творческия подход, влиянието на пазара на изкуствата, маркетинговите стратегии и културните стереотипи.
Чой Ка Фаи е артист, автор на представления и дизайнер от Сингапур. Той завършва "Design Interaction" в Кралския колеж по изкуства в Лондон, а в периода 2014/5 г. е резидент в центъра по изкуства "Бетаниен" в Берлин.

Движещ интерес в неговата работа е вникването в спомените, складирани в човешкото тяло, и в силите, определящи неговата  изразност. Негови работи са представяни на престижни сцени като Садлърс Уелс в Лондон и на фестивали от ранга на Импулстанц във Виена, "Танц през август" в Берлин, БИТЕФ в Белград и др. Той замисля проекта "Софтмашина" през 2012 г. като реакция срещу  възпроизвеждането на екзотични и мистични стереотипни образи за съвременния танц в Азия.

"Ка Фаи изследва и разширява границите на хореографията към документалното. Една новаторска и дръзка продукция, която разсъждава върху танца и живота като неразривно свързани." – FiveLineAsia, Сингапур

Проектът "Софтмашина" е създаден по поръчка на Esplanade – Theatre on the Bay, Сингапур за танцовия фестивал da:ns festival 2015. Развитието на проекта се реализира с финансиране от Националния съвет за изкуствата, Сингапур и с подкрепата на TheatreWorks Singapur, danceBox, Kobe – Kyoto – Experiment, Център за движенчески изкуства "Attakkalari", Бангалоре и Living Dance Studio, Пекин. Дигиталният архив на "Софтмашина" е продуциран от de Singel internationale kunstcampus.

Спектакълът е част от програма "Мигриращото тяло" на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. Той гостува в рамките на Платформа "Световен театър в София", част от Културния календар на столична община за 2017 г.

Сподели в: